Renovatie 2018 raakt juiste snaar bij bezoekers en exposanten

Artikel delen

In Den Bosch vond vorige week Renovatie 2018 plaats. De 5de editie van de zakelijke beurs voor beslissers in de renovatiebranche werd goed ontvangen: exposanten beloonden organisator 54events met rapportcijfer 7,4 en 93% van de bezoekers beoordeelden de door hen bezochte onderdelen van het inhoudelijke programma ‘positief’ tot ‘zeer positief’.

Renovatie 2018 bood plek aan zo’n 125 exposanten en partners uit de segmenten ‘comfort en functionaliteit’, ‘herstel en onderhoud’, ‘energie en circulair’ en ‘kennis en advies’. In een tweetal beurstheaters werden daarnaast – in samenwerking met bedrijfsleven en brancheverenigingen – tientallen seminars, symposia en workshops georganiseerd.

Lancering vakbeurs ‘Monument’ tijdens Renovatie 2019

Drukst bezocht werd het – in samenwerking met Platform voor Transformatie en Renovatie (NRP) georganiseerde – symposium over verduurzaming van monumenten. Bijna 150 bezoekers lieten zich inspireren door de presentaties van onder meer Birgit Dulski van Nyenrode Business University, Ingo Ruijterman van de Westergasfabriek en Roel Lichtenberg van Blauw Architecten.

Geïnteresseerden in monumentaal erfgoed kunnen vanaf volgend jaar helemáál hun hart ophalen, als Renovatie 2019 – aanpalend – wordt vergezeld van een nieuwe loot aan de boom van 54events; ‘Monument’, een vakbeurs die specifiek focust op onderhoud, herbestemming, restauratie en verduurzaming van monumenten.

Renovatie nieuwe stijl

Meer dan ooit lag de nadruk op praktische oplossingen (‘voor sneller, efficiënter en omgevingsvriendelijk renoveren’), wat tot uiting kwam in zowel het inhoudelijk programma als op de beursvloer zelf: het gaf exposanten de kans hun technieken, producten, toepassingen en knowhow optimaal onder de aandacht te brengen van een gericht professioneel publiek.
“In 3 dagen voerde ik hier meer concrete gesprekken dan ik normaal doe in een maand. De bezoekerskwaliteit was ook ongewoon hoog”, aldus Marc Wildeboer van Saint-Gobain Weber Beamix. Jacqueline Roelfsema van Meilof Riks: “De gerichtheid van het bezoek op deze beurs, zie je elders niet snel. Ook het soepele verloop ervan is opvallend”.

Exposantenwaardering: vol punt in de plus

In de schriftelijke exposantenvaluatie, direct na afloop, waardeerden standhouders Renovatie 2018 dan ook met rapportcijfer 7,4. Dat is maar liefst een vol punt hoger dan de editie van 2016, toen de beurs nog in andere handen was. Een mooie start dus voor 54events, tevens organisator van onder meer de vakbeurzen Energie, Ecomobiel en (dus) Monument.
“Deze beurs is concreet en dat maakt ‘m waardevol voor de branche. We hebben het drie dagen lang druk gehad”, vertelt Hans Wiessner van Vaillant/AWB. Kees Beijer van Duofor vult aan: “De diversiteit in het exposantenaanbod brengt kwalitatief hoogwaardige aanloop. Exposanten en bezoekers komen zo beide aan hun trekken”.

Bezoekers positief over inhoudelijk programma en exposantenaanbod

In het FAAY Renovatie Theater en de Renovatie Arena kwamen actuele thema’s als bouwlogistiek, integratie van energieneutrale bouwdisciplines, resultaatgericht offreren en samenwerken, EPA , bewonerscommunicatie en -participatie, circulair renoveren en – dus ook – verduurzaming van monumenten uitgebreid ter sprake.
Maar liefst 1.595 renovatieprofessionals uit het hele land meldden zich aan voor deelname of een bezoek aan een of meer van de inhoudelijke programmaonderdelen. Naar tevredenheid: 93% van de deelnemers beoordeelden de door hen bezochte bijeenkomst(en) na afloop als ‘positief’, waarvan ruim 55% zelfs als ‘zeer positief’.

Vakbeurs voortaan jaarlijks

De vakbeurs Renovatie was dit jaar goed voor 5.081 bezoekers en wordt – mede ingegeven door de grote vraag vanuit de sector – voortaan niet meer (slechts) 2-jaarlijks, maar jaarlijks georganiseerd. Volgend jaar vindt het evenement plaats op dinsdag 14, woensdag 15 en donderdag 16 mei; wederom in de Brabanthallen in Den Bosch.