fbpx

Waar lasrook is, ligt kanker op de loer

Artikel delen

Dat klinkt hard, maar het klopt wel. En wat doen we eraan? Lassers en veiligheidskundigen kennen de risico’s van uv-straling, infrarood en rondvliegende metaaldeeltjes. Daar nemen we maatregelen tegen. Het gevaar van lasrook wordt onderschat. Niet verstandig: lasrook is een sluipmoordenaar.

Lasrook, weet u wat u inademt?

ALLE lasrook bevat partikels en/of gassen. Partikels zoals aluminium, lood, nikkel en zinkchloride. Gassen zoals argon, helium of carbon. De deeltjes en gassen in lasrook zijn zó klein dat ze bij inademing net zo eenvoudig doordringen tot de longen als sigarettenrook en virussen. Inhalatie van lasrook kan daardoor ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Direct of jaren later.

Gezondheidsgevolgen van blootstelling aan lasrook

Direct merkbaar: oog- en huidirritatie, misselijk- en duizeligheid, hoofdpijn en metaaldampkoorts. Lange termijn: zware longproblemen (astma, COPD, kanker), strottehoofd- en urinewegkanker en maag-, nier- en zenuwschade.

Het Zweedse Institute of Environmental Medicine (IMM) doet onderzoek naar gezondheidsrisico’s van (het werken in) bepaalde omgevingen. De EC en bijvoorbeeld de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) werken met hun resultaten. Het IMM rapporteert de volgende effecten en ziekten die samenhangen met inhalatie van gassen en partikels uit lasrook. Naast de bevestiging van bovengenoemde gevolgen blijkt hier uit dat blootstelling aan lasrook invloed heeft op de vruchtbaarheid: hoger risico op vroeggeboorte, lichtere baby’s en bij rvs-lassen meer kans op een miskraam.

Wat gaat u eraan doen?

Blootstelling aan lasrook vormt een groot risico voor de gezondheid. Het is belangrijk dat lassers en veiligheidskundigen zich hier bewust van zijn en actie ondernemen.

Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op go.3M.com/nl_bt_weldingfume.
Hier kunt u ook de lasrook documentatiekit downloaden. Met uitgebreide informatie over:

    • hoe schadelijk lasrook is
    • hoe u zich kunt beschermen

Neem lasrook serieus. Het is te schadelijk voor je gezondheid.