Aardbevingsbestendig verankeren in Groningen

Artikel delen

Onlangs ontving Total Wall een aanvraag voor het verstevigen van twee borstweringen op een boerderij uit 1905, in Westeremden. Dit ligt in het Groningse aardbevingsgebied en het gevaar bestond dat de borstweringen tijdens een zwaardere aardbeving los zouden komen.

Het Total Wall SockFix-systeem is een slimme oplossing voor het verankeren van verschillende bouwdelen. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het verankeren van een gevel aan een kanaalplaatvloer. De SockFix wordt in vooraf geboorde gaten geschoven. Via een pomp, met speciale cementgebonden mortel worden de gaten daarna opgevuld. Na uitharding ontstaat een stevige verbinding.

In deze situatie adviseerde Total Wall ook om het SockFix-systeem toe te passen, alleen dan op een iets andere manier dan gebruikelijk. Een nauwkeurig klusje! Want de vrijstaande borstweringen bestonden uit steens metselwerk van 220mm breed.

In voorgeboorde gaten, van 32mm, plaatste de vakmannen van Total Wall, 6 SockFixen van 900mm tot 2000mm, per borstwering. Met een speciale pomp die aangesloten wordt op de SockFixen, brachten ze de mortel in de gaten. De ‘sock’ zorgt ervoor dat de mortel evenredig verspreid wordt. Hierdoor ontstaat een ijzersterke verbinding.

We hopen natuurlijk dat er geen aardbevingen meer plaatsvinden in Groningen. Maar mocht het onverhoopt toch voorkomen, dan kunnen deze borstweringen in ieder geval weer tegen een stootje. Meer weten? Voor de meeste verankeringsvraagstukken, kan Total Wall een oplossing bieden.

Total Wall
www.totalwall.nl