fbpx

Circulair maken van bouw- en sloopproces

Artikel delen

“De huidige manier van recycling is grotendeels gebaseerd op het maximaliseren van winst in plaats van het behoud van grondstoffen. Hierdoor worden waardevolle grondstoffen nog steeds massaal vernietigd”, aldus Gert Jan de Gier van New Circle. Zijn bedrijf vormt de schakel tussen sloop en nieuwbouw. Materialen die uit de sloop vrijkomen, worden hergebruikt en zo teruggebracht in de nieuwbouw in de vorm van grondstoffen of als nieuw product.

Tekst: ing. Frank de Groot

Foto: Luijtgaarden.

 

New Circle is een jonge organisatie die zich richt op circulair bouwen; materialen aan het einde van de technische levensduur van een gebouw hergebruiken als grondstof voor nieuwe gebouwen. Hierdoor hoeft er zo min mogelijk gebruik gemaakt te worden van nieuwe grondstoffen. Gert Jan de Gier: “Door onze rol als schakel tussen sloop en nieuwbouw en als bemiddelaar van grondstoffen, dragen wij bij aan circulair bouwen en dus ook aan onze planeet. Voor aannemers, projectontwikkelaars, bouwende ontwikkelaars en bezitters van onroerend goed willen wij een duurzame bijdrage leveren aan vastgoed. Dit doen wij door te inventariseren welke grondstoffen er vrijkomen uit bestaand vastgoed, maar ook door het aanleveren van duurzame materialen.”

Werkwijze

De werkwijze van New Circle volgt een methodiek die bestaat uit negen fases. Deze zijn gericht op het circulair maken van het sloop- en bouwproces. De negen fases zijn:

  1. Planvorming.
  2. Stoffen- en asbestinventarisatie.
  3. Database.
  4. Duurzaam & sociaal bestek.
  5. Directieraming.
  6. Aanbestedingsproces.
  7. Buurtparticipatie.
  8. Voorsloop.
  9. Toezicht / directie voering.

“Tijdens een inspectie is het mogelijk om een combinatie te maken van een normale rapportage en een digitale rapportage. Naast de standaard bevindingen en bijbehorende foto’s, wordt er op locatie een panorama foto gemaakt. Deze foto geeft de gehele ruimte weer waar de inspectie heeft plaatsgevonden en kan overal worden geraadpleegd via een online registratiesysteem. Bijzondere elementen worden op de foto aangeduid door middel van een kleurvlak en vanuit dit kleurvlak kunnen details worden toegevoegd om een nog realistischer beeld te geven van de situatie/ locatie”, legt De Gier uit. Zijn organisatie streeft ernaar om alle gebruikte materialen, volgens de ladder van Lansink, zo hoogwaardig mogelijk weer in te zetten. Daartoe wordt samenwerking gezocht met een groeiend aantal bouwpartners.

Sociaal Duurzame Daken

Samen met één van de partners (Hofleverancier Luijtgaarden) is er een inruilconcept ontwikkeld voor hellende daken. De Gier: “Al de pannen die bij Luijtgaarden worden ingeruild krijgen een tweede bestemming, zodat er geen afval ontstaat. De ingeruilde pannen worden elders op een hellend dak gelegd. Wanneer wij voor deze pannen geen garantie meer kunnen geven, is er een andere toepassing. Zo worden ze toegepast als waterkering of in een schanskorf.”
De schanskorven zijn te gebruiken als erfafscheiding of als geluidswal. De Gier: “Het grote voordeel van het toepassen van pannen in schanskorven is dat we de afname van de populatie van insecten kunnen beperken. Dat is momenteel een zeer actueel onderwerp.”
Samen met Luijtgaarden werd ook een oplossing gevonden voor het afval van vlakglas in de bouw. “Bij onroerend goed dat gerenoveerd, verbouwd of nieuw gebouwd wordt, wordt het vlakglas als afval afgevoerd. Hier hebben wij samen een oplossing voor bedacht, namelijk de geluidsabsorptie wand- of plafondtegel. Deze wordt volledig geproduceerd van afval vlakglas. Hierdoor ontstaat een prachtig product dat mede door het lage soortelijk gewicht nog eens eenvoudig te monteren is. Wanneer de tegel aangebracht wordt in een werk- of vergaderruimte ontstaat een werkplek waarbij het qua geluid aangenaam werken is. Er is een geluidsreductie mogelijk tot 15 dB.”

Sociale duurzaamheid

New Circle besteedt samen met Luijtgaarden ook veel aandacht aan de sociale duurzaamheid. “Dat is nogal eens onderbelicht. Voor het uitsorteren van pannen en het maken van nieuwe producten zetten wij collega’s in met zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt, ook wel SROI-medewerkers genoemd. Hierdoor kunnen opdrachtgevers voldoen aan hun eventuele verplichtingen hiervoor binnen aanbestedingen. Wij hebben een team met collega’s aan het werk onder deskundige begeleiding waardoor zij een volwaardige bijdrage leveren aan de maatschappij”, besluit De Gier.

Meer weten? Kijk op www.new-circle.com

 

Geluidsabsorberende tegel. Foto: New Circle.

 

Foto: Luijtgaarden.