4 tips voor het besparen op gas, water en licht

Artikel delen

Ieder jaar betalen we honderden euro’s aan gas, water en licht. Ondanks dat we dit allemaal niet kunnen missen, is het toch een enorme kostenpost. Inmiddels zijn we ontzettend druk bezig met zo duurzaam mogelijk leven en proberen we ons energieverbruik drastisch te verlagen. Toch zijn we er nog lang niet…

Zijn we er nog lang niet en blijven de gas water licht kosten de pan uit rijzen. In dit artikel 4 simpele tips om snel veel geld te besparen op jouw energie- en waterverbruik.

1. Hou de thermostaat goed in de gaten

Met de winter in het vooruitzicht is het belangrijk om vooral op de temperatuur van je thermostaat te blijven letten. Veel mensen neigen er al snel naar om de verwarming té hoog te zetten. Het is koud en je wilt jezelf dolgraag zo snel mogelijk opwarmen, vervolgens draai je de thermostaat helemaal open. Het gevolg is dat je na enkele uren de verwarming uitdraait, omdat het simpelweg te warm wordt binnen. Hierdoor moet de verwarming continue op volle toeren draaien om daarna weer af te koelen en opnieuw te beginnen. Je doet er goed aan om de temperatuur in huis altijd stabiel te houden. Uit onderzoek blijkt dat een temperatuur tussen de 19 en 22 graden ideaal is voor in huis. Zet de thermostaat dan ook nooit lager of hoger dan deze temperaturen, zo hoeft je radiator minder hard te werken en verbruik je een stuk minder gas.

2. Energieleveranciers vergelijken

Het is raadzaam om eens in de zoveel tijd de verschillen tussen energieleveranciers onder de loep te nemen. Er bestaan speciale vergelijkingstools online, waarbij je op basis van jouw huidige verbruik de goedkoopste energieleverancier kunt vinden. Soms kan je heel veel geld besparen door simpelweg over te stappen van energiemaatschappij. Vaak kan je profiteren van hoge kortingen of welkomstpremies, waardoor je uiteindelijk een stuk goedkoper uit bent.

3. Douche korter en minder warm

Het verwarmen van water kost een hoop energie. Als je wilt letten op je eigen energieverbruik, doe je er goed aan om de temperatuur onder de douche zo laag mogelijk te houden. Daarnaast is het slim om een douchewekkertje aan te schaffen. Deze stel je in op een bepaalde tijd en zal je een herinnering geven als je onder de douche vandaan moet komen. Vooral voor gezinnen met meerdere kinderen is dit ontzettend handig. Geen geschreeuw meer onder de trap, de wekker is voldoende om je kinderen aan de afspraak te laten houden. Zo verspil je minder water en gaat het energieverbruik drastisch omlaag. Hier kan je zo tientallen euro’s per jaar mee besparen!

4. Haal de stekkers uit het stopcontact

Het is vaak een vervelende gewoonte van mensen om stekkers in de stopcontacten te laten zitten. Zo gebeurt het maar al te vaak dat telefoonopladers fijn op hun plek blijven zitten, totdat ze weer in gebruik worden genomen. Lekker handig, toch? Maar wist je ook dat een stekker altijd stroom blijft vragen, ook als deze niet gebruikt wordt? Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Dit probleem kun je gemakkelijk oplossen door altijd alle stekkers netjes te verwijderen. Je kunt eventueel ook investeren in zogenaamde ‘slimme’ stekkerdozen, deze zijn speciaal gericht op het voorkomen van sluipverbruik.