Herstel balkon- galerijvloeren met voorspanning

Artikel delen

De komende jaren moeten een groot aantal, niet veilige, balkon- en galerijvloeren worden vervangen. Balm Betonreparatie ontwikkelde hiervoor een innovatieve, constructief actieve methode waarbij een nieuw stalen anker middels voorspanning de gehele ophanging overneemt van de bestaande wapening.

Balm Betonreparatie dacht een nieuwe methode uit voor het veilig maken van deze galerijen en balkons. “Voorop stond uiteraard de constructieve veiligheid en betrouwbaarheid, maar ook de betaalbaarheid en de beperking van overlast voor de bewoners speelden een grote rol,” vertelt Kees Vermeulen van Balm Betonreparatie. “Dat resulteerde in een nieuw reparatiesysteem op basis van stalen ankers met voorspanning, met aanhechting.”

Door de nieuwe ankers aan te brengen met voorspanning hoeft, vanaf het eerste moment, de oude bestaande wapening niets meer te doen. Dat betekent dus gegarandeerde veiligheid. “Andere reparatiemethodes – zo gezegde airbags – zijn zonder voorspanning en gaan dus pas werken als de galerijplaat zakt doordat de oude wapening het begeeft. Dan is het alsnog noodzakelijk om de galerij en/of het balkon geheel te vervangen,” vertelt Vermeulen .

“We wilden testen tot bezwijken, maar dat is niet gelukt.” Balm bouwde daarvoor onder een overkapping een stellage met twee uitkragende galerijplaten met te laag liggende wapening. Een van de twee werd versterkt met de nieuwe verankering. Daarna werden beide platen getest middels belasting met watervaten. “De niet versterkte plaat bezweek onder een belasting van 1200 kg. De versterkte plaat werd belast tot 4000 kg. Meer lukte niet door de beperkte hoogte van de overkapping. Het beton scheurde wel bij deze belasting, maar de constructie bezweek niet,” besluit de heer Vermeulen.

Balm Betonreparatie Vianen
www.balmbv.nl

Bezoek Balm Betonreparatie op BouwBeurs 2019, hal 7 , Stand B099