Uniek bouwconcept als leermiddel voor kinderen

Artikel delen

In januari 2019 opende basisschool Klein Amsterdam de deuren van een bijzonder, uit houten modules opgebouwd schoolgebouw. Het bouwconcept achter dit schoolgebouw is een goed uitgewerkte puzzel. En puzzels zijn zeer geschikt als leermiddel voor kinderen. Daarom biedt De Groot Vroomshoop, een onderdeel van VolkerWessels, leerlingen de mogelijkheid zelf een maquette van de school in elkaar te zetten. Zodat ze met eigen ogen zien hoe de houten modules samen een nieuw schoolgebouw vormen.

Het bouwconcept vormt de oplossing voor het probleem van basisschool Klein Amsterdam. De kavel waarop deze school de deuren opende, is namelijk niet de definitieve kavel. Die is namelijk pas over zes jaar beschikbaar en dus zal het schoolgebouw in de tussentijd verplaatst moeten worden. Daarom creëerde De Groot Vroomshoop, in samenwerking met SeARCH Architecten en basisschool Klein Amsterdam, een bijzondere oplossing: verplaatsbare en multifunctionele huisvesting van permanente kwaliteit.

Bij de unieke huisvestingsoplossing voor basisschool Klein Amsterdam werkt De Groot Vroomshoop met duurzaam geproduceerde modules van hout uit duurzaam beheerde bossen. Deze modules zijn van permanente kwaliteit, flexibel inzetbaar, eenvoudig te (ver)plaatsen, met elkaar te combineren en uit te breiden. Hierdoor kan de gebruiker eenvoudig inspelen op groei, krimp of een andere huisvestingsbestemming. Ontwikkelmanager Adam Duivenvoorden: “We zagen al snel in dat ons bouwconcept perfect kan worden ingezet als leermiddel. Daarom hebben we een maquette van de school ontwikkeld, die leerlingen zelf in elkaar kunnen zetten. Op die manier ervaren de kinderen hoe eenvoudig het eigenlijk is om dit houten schoolgebouw te maken én dat het gebouw dus ook makkelijk kan worden verplaatst.”

De huisvestingsoplossing voor basisschool Klein Amsterdam wordt in dit geval toegepast in het onderwijs, maar kan volgens De Groot Vroomshoop ook prima worden ingezet in bijvoorbeeld de zorg en het bedrijfsleven.