Nieuw bouwconcept voor basisschool Klein Amsterdam

Artikel delen

Basisschool Klein Amsterdam opende begin februari in Amsterdam-Noord de deuren van een bijzonder schoolgebouw. Het betreft namelijk een tijdelijke vestigingsplaats. Omdat de definitieve kavel pas over een paar jaar beschikbaar is, zal het schoolgebouw in de tussentijd verplaatst moeten worden. Daarom ontwikkelde De Groot Vroomshoop in samenwerking met SeARCH Architecten en de basisschool duurzame, verplaatsbare houten modules van permanente kwaliteit.

De houten modules zijn niet alleen 100% circulair geproduceerd, ze zijn ook van permanente kwaliteit, flexibel inzetbaar, eenvoudig te (ver)plaatsen, met elkaar te combineren en uit te breiden. Hierdoor kan de gebruiker eenvoudig inspelen op groei, krimp of een andere huisvestingsbestemming. Na de gebruiksperiode kan het hout worden hergebruikt voor andere doeleinden.

Bij de realisatie van het schoolgebouw voor basisschool Klein Amsterdam is op elk detail gelet. Op logistiek gebied paste De Groot Vroomshoop bij de productie, het transport en de montage van de houten modules de meest efficiënte volgorde toe in het proces. Hierdoor werden onnodige reisbewegingen, oponthoud door files en dus vertraging op de bouwplaats voorkomen. Ook is het bijzondere bouwconcept ingezet als leermiddel. De bouwer ontwikkelde een maquette van de school die leerlingen zelf in elkaar mochten zetten. Zo konden ze ervaren hoe eenvoudig het eigenlijk is om dit houten schoolgebouw te maken én dat het gebouw dus ook makkelijk kan worden verplaatst.

De bouwer ontwikkelde een maquette van de school die leerlingen zelf in elkaar mochten zetten.