Luchtdichtheid cruciaal voor BENG

Artikel delen

In de komende jaren ligt er een sterke focus op energieneutraal bouwen, mede dankzij de introductie van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). Luchtdicht bouwen is van groot belang om te voldoen aan toekomstige bouwkundige eisen, kwaliteitscontroles en steeds strenger wordende energieprestaties. Daarnaast voorkomt een goede luchtdichting schade aan de constructie en help je de klant aan een kwalitatief en comfortabel huis dat geen energie verliest. Wat zijn de gevolgen van BENG voor jou als vakman en hoe kan je hierop inspelen?

Van EPC naar BENG

Vanaf 1 januari 2020 – voor overheidsgebouwen 1 januari 2019 – moet nieuwbouw in Nederland uit Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) bestaan. De huidige EPC-eisen die de energieprestatie van een pand aanduiden, worden daarmee vervangen. Waar de EPC nog één getal inhoudt waarmee de energiezuinigheid van een gebouw wordt aangegeven, bevat BENG drie indicatoren om de energieprestatie mee uit te drukken. Dit zijn de energiebehoefte, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Er wordt dus niet langer meer alleen gekeken naar het energieverbruik.

Het belang van een goed ontwerp

Door de strengere BENG-eisen, wordt de aandacht voor het gebouwontwerp nog belangrijker. Luchtdichtheid zal vanaf het begin van het bouwproces een cruciale rol moeten hebben om te kunnen voldoen aan deze eisen. Als vakman is het belangrijk om de luchtdichtheid met de betrokken partijen tijdig af te stemmen, zodat het gebouw bij oplevering ook echt luchtdicht is. Het is van belang om luchtdichtingsmaterialen op basis van prestaties te kiezen. De samenhang van materialen voor luchtdichting, isolatie en installatiewerk is een voorwaarde om de kwaliteit van het gebouw te optimaliseren en de energieprestaties te verbeteren.

Kwaliteitsborging

Opdrachtgevers die streven naar een energiezuinig gebouw, zullen strenger toezien op de realisatie hiervan. Hoewel de luchtdichtheid in de voorbereiding wordt berekend, geeft het eindresultaat de doorslag over de zorgvuldigheid van de uitvoering. Controle door middel van een blowerdoortest of thermografisch onderzoek vindt steeds vaker plaats. Kwaliteitsborging en vastlegging van de genomen stappen zijn dan ook onmisbaar in de huidige en toekomstige bouw.

Specialisme bij luchtdicht bouwen

Om te zorgen voor een goede luchtdichting waarmee hoge energieprestaties behaald kunnen worden, is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn op dit gebied. Schakel daarom een specialist in om advies te krijgen over de beste maatregelen in een bepaalde situatie. Bij nieuwbouw, waar door de BENG-eisen al vanaf de ontwerpfase rekening moet worden gehouden met luchtdichtheid, is het overleg tussen opdrachtgever, architect en vakman cruciaal. Bij renovatie is het bijvoorbeeld raadzaam om contact op te nemen met de dealer om advies te krijgen welke producten geschikt zijn.

Gegarandeerde kwaliteit

tremco illbruck ondersteunt de vakman bij het realiseren van luchtdichte gebouwen. Vanaf het ontwerp, het projectadvies, begeleiding op de bouwplaats tot en met de testfase bieden onze specialisten advies, training en een unieke systeemgarantie van tien jaar. Hiermee ben je verzekerd dat je altijd voldoet aan huidige en toekomstige wet- en regelgeving en genieten je klanten van een duurzame en comfortabele woning van hoge kwaliteit.


Zelf een specialist worden?

Het is ook mogelijk om zelf praktisch aan de slag te gaan met luchtdicht bouwen. Raadpleeg op www.illbruck.nl de Luchtdicht Bouwen Adviestool om op detailniveau te zien welke mogelijkheden er zijn om luchtdichte aansluitingen te verkrijgen. Of volg van één van onze Luchtdicht Bouwen specialisten een training op de bouwplaats, zodat je de illbruck producten zelf vakkundig aan kan brengen.

Meer info? www.illbruck.nl.