Lezerstest

Producten
Artikel delen

Vier accu machines HiKOKI getest

Het voelt bijna als de hoofdprijs bij een loterij: Collin Rolf mocht aan de slag met maar liefst vier accu machines van HiKOKI. Al deze machines werken op het krachtige MULTI VOLT accu platform. Met deze accu is het makkelijk wisselen tussen 36 V en 18 V machines. Collin testte een haakse slijpmachine, reciprozaag, afkortzaag en boor-schroefmachine. “Fantastische machines. Ze liggen goed in de hand en je bent eindelijk van al die snoeren af.”

Tekst: ing. Frank de Groot

Collin Rolf test de reciprozaag bij het verwijderen van een houten kozijn.

Hij werkt al lang met Hitachi-machines, de voorloper van het huidige HiKOKI. Collin Rolf is montagemedewerker / service medewerker bij Kunststof Ramenfabriek Aarnink in Deventer. “Topmachines”, zegt Collin direct al, nadat we informeren naar zijn algehele bevindingen. Maar liefst vier machines mocht hij testen tijdens zijn werk als montagespecialist van kunststof kozijnen. Alleen over de afkortzaag is hij minder tevreden: “Die machine werkt fantastisch, maar de afkortzaag is door zijn gewicht lastig in en uit de bus te tillen. Hetzelfde geldt voor de werktafel. Eenmaal gepositioneerd is de werktafel met afkortzaag door twee wielen relatief eenvoudig te verplaatsen, maar even optillen lukt niet. Deze afkortzaag is naar mijn idee dan ook meer geschikt voor langdurig gebruik op één plaats.”

Collin laat de haakse slijper los op een stalen strip voor de onderdorpel van een kunststof kozijn.

De afkortzaag werkt ook prima, maar het hele systeem vindt Collin lastig in en uit de bus te tillen door het gewicht.

Boren, zagen en schroeven

Met de haakse slijpmachine maakte Collin onder meer stalen strips op maat, die ter bescherming op de onderdorpels van de kunststof kozijnen komen. Ook gebruikte hij de machine om bij het verwijderen van houten kozijnen de ankerstrips aan de onderzijde door te slijpen. “Dat ging allemaal prima. De machine is krachtig genoeg en de schijf is eenvoudig te wisselen.”

De accu boor-schroefmachine werd onder meer door Collin gebruikt om scharnieren te verwijderen en nieuwe te bevestigen. Ook boorde hij gaten in de kunststof kozijnen met stalen binnenprofiel. “Het is een krachtige machine, waarmee je moeiteloos kunt boren en schroeven. Ook langere schroeven verwerkt hij prima.”

Collin testte ook de accu boor-schroefmachine.

Met de reciprozaag verwijderde Collin bestaande houten kozijnen. “Ging ook probleemloos. Hij ligt lekker in de hand en het zaagblad verwisselen kan heel eenvoudig, zonder gereedschap.” Tot slot verrichtte hij het nodige afkortwerk van kunststof en stalen profielen met de afkortzaag. “Dat gaat heerlijk soepel en het zaagblad is ook eenvoudig verwisselbaar. Jammer alleen dat de hele set zo zwaar is. Voor mijn werk heb ik dan liever een lichtere afkortzaag.”

De MULTI VOLT accu’s deden hun werk ook naar verwachting: “Ik kan er moeiteloos een dag mee werken en ze zijn enorm krachtig. Ook het opladen gaat snel. Nee, voor mij geen snoeren meer!”

 

 

 


MULTI VOLT ACCU

Eén accu voor 18 V en 36 V power tools.
Een compleet nieuwe generatie accusystemen, die van de buitenkant oogt als een 18 V accu, maar van binnen is voorzien van de laatste technologieën.
Innovaties om prestaties te verbeteren. Zo zorgt het dubbele voltage voor optimale kracht, en dat zelfs snoerloos. De li-ion accu’s van 36 V zijn uitwisselbaar met de 18 V power tools.
De MULTI VOLT BSL36A18 accu heeft een hoog vermogen van 1.080 Watt en de MULTI VOLT BSL36B18 accu van maar liefst 1.440 Watt!


 Accu haakse slijpmachine / G3623DA. Deze haakse slijpmachine met koolborstelloze motor beschikt over een hoge slijpsnelheid. Afhankelijk van belasting past de machine zelf de snelheid aan. U kunt veilig werken dankzij kickback control en overlast- en herstartbeveiliging. De diameter van de schijf is 230 mm, de machine heeft een gewicht van slechts 4,9 kg.


Accu reciprozaagmachine / CR36DA. Ook de reciprozaag op accu beschikt over een koolborstelloze motor. De hoge zaagsnelheid is instelbaar in vier standen. De machine beschikt over een lage vibratie, pendelslag met swing action en het ‘Power Lock Systeem’: het zaagblad is daardoor verwisselbaar zonder gereedschap. De zaagcapaciteit in hout is 300 mm.


Accu afkortzaag / C3610DRA. Een zeer compacte machine met de hoogste zaagsnelheid in zijn klasse. De zaag beschikt over een laser voor ultieme nauwkeurigheid en LED verlichting. Capaciteit: 90° 64 x 318 mm of 89 x 292 mm. In verstek 45°. Door de kantelbare zaagkop maakt u eenvoudig dubbel versteksneden.


Accu boor-schroefmachine / DS18DBL2. Een zeer compacte accu boor-schroefmachine met een hoog aandraaimoment. Ook deze machine beschikt over een koolborstelloze motor. En verder: RFC functie, snelspanboorhouder, aluminium tandwielhuis, 22 standen instelbaar, soft grip I accu indicator en led verlichting.


 

BouwTotaal