“Zonder vorm van industrialisatie mis je de boot”

Artikel delen

De bouw- en installatiesector staat voor de enorme opgave om niet alleen de nieuwbouw fors op te krikken om aan de actuele woningvraag te voldoen, maar ook om het grootste deel van de 7,7 miljoen bestaande woningen duurzamer, comfortabel en gezonder te maken. De vraag is hoe de bouw daarin kan slagen. Volgens Sander Braam, business development manager bij 54events, heeft de bouw daar zelf het meest doeltreffende antwoord op gevonden: industrialisatie.

Sander Braam

“Uit onderzoek blijkt dat de evolutie in de bouw richting prefabricage en off-site bouwen – die overigens al wel een aantal decennia aan de gang is – zich momenteel razendsnel ontwikkelt. Gestimuleerd door grote maatschappelijk ambities als de energietransitie, verduurzaming en de arbeidsmarktopgave. Industrialisatie is al goed zichtbaar in het bouwbeeld van vandaag, maar zeker in dat van morgen. Bouwpartners doen er dan ook goed aan de ontwikkelingen te volgen, want die bepalen hun agenda van de komende jaren.”

Industriële productie

In circa de helft van de nieuwbouwwoningen is al sprake van een zekere mate van prefabricage, zo concludeerde USP Marketing Consultancy. Volgens 71% van de middelgrote en grote aannemers wordt prefab toegepast in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, volgens 61% verkort prefab de doorlooptijd van een project en 51% vindt prefabricage de beste oplossing voor arbeidstekorten. Uit onderzoek van Marjet Rutten, aanjager, innovator en marketeer voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector, blijkt dat dit jaar één op de zes nieuwbouwwoningen compleet industrieel wordt vervaardigd. Zij becijfert dat in 2019 meer dan 10.000 woningen industrieel worden geproduceerd en dat dit volume in 2021 op ongeveer 25.000 stuks ligt.

Dat prefabricage en industrieel/modulair bouwen snel evolueren, heeft een aantal oorzaken. De krapte aan vakbekwaam personeel is daar een belangrijke van. Uit recent onderzoek van Berenschot Strategy blijkt dat die krapte in de boardrooms van grotere bouwondernemingen hoog op de agenda staat. Hetzelfde geldt voor de thema’s digitalisering en energietransitie. De uitkomsten van dit trendonderzoek laten zien welke keuzes CEO’s, ondernemers en bestuurders strategisch gaan maken en wat de succesfactoren van vandaag en morgen zijn.

Energietransitie

Ook in de dagelijkse bouwpraktijk zien bedrijven de problemen van voldoende arbeidskrachten op de bouwplaats. Dan is vervaardiging in de fabriek een aanlokkelijk alternatief. Braam: “Ook ten aanzien van bouwsnelheid, kwaliteit en circulariteit blijkt industrialisatie voordelen te bieden, zo heb ik tijdens mijn uitgebreide rondgang langs innovatieve organisaties vernomen. Met 54events organiseren wij diverse vakbeurzen en congressen gerelateerd aan de energietransitie. Daarbij merken we steeds meer dat visie op bouwen alles te maken heeft met visie op energie en mobiliteit. Sterker nog: de energietransitie is op dit moment dé versneller voor de ontwikkelingen binnen de bouw- en installatiesector richting industrialisatie en prefabricage.”

Opdrachtgevers, architecten, bouwers, installateurs, constructeurs en adviseurs worden de komende tijd geconfronteerd met verschillende innovatieve toepassingen van prefabricage, uiteenlopend van het samenstellen van woningen en gebouwen uit componenten tot verregaande vormen van industrialisatie, conceptwoningen en off-site bouwen.

Kennisdelen

De maatschappelijke opgaven zijn helder en de daarmee samenhangende ontwikkelingen in de bouw, zoals industrialisatie en prefabricage, zijn zonneklaar. Het is aan de partijen in de bouw- en installatiesector om te volgen wat er gebeurt of, beter nog, om als koploper op te treden. Welke kansen liggen er en wat heeft de markt op dit moment al aan praktische oplossingen te bieden? Braam: “Iedere dag verbaas ik me over de toepassingen die er al zijn. Het delen van kennis over deze succesvolle voorbeelden kan andere partijen op weg helpen bij hun uitdagende processen, gelet op de grote bouwopgaven.”

State of the art toepassingen van industrieel bouwen

Het is tijd om de kennis rondom industrialisatie te delen en de state of the art toepassingen te tonen. Dit gebeurt op vakbeurs/kennisplatform PREFAB van 8 t/m 10 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. De nieuwe vakbeurs is onder één dak met de vakbeurzen Energie, Ecomobiel en Industrial Heat & Power, om integrale opgaven zoals energietransitie te kunnen bespreken. Sander Braam: “Het wordt een thema-evenement in de context van hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en binnen het proces van industrialisatie. Zo richten wij ons op ontwerp & engineering, componenten & productie en logistiek & assemblage. We zetten daarbij in op kennisdelen en bieden zowel een interessant seminarprogramma als voorbeelden en toepassingen van prefabricage, industrialisatie en modulaire bouw binnen renovatie, nieuwbouw en installatie. We hebben een groot aantal partners aan de vakbeurs kunnen verbinden om inhoudelijk de ontwikkelingen goed in beeld te brengen en alle van belang zijnde spelers te betrekken: TNO, Betonhuis, DNA in de Bouw, FBS, FME, Stichting Hoogbouw, Booosting, USP, Cluster Bouw industrialisatie, De Stroomversnelling en Madaster. De vakbeurs bespreekt thema’s van vandaag en morgen en toont oplossingen om efficiënter te bouwen en te installeren.”

Informatie: www.prefabbeurs.nl

Kennisprogramma

Het kennisprogramma wordt in de komende maanden uitgebreid. De thematheaters, het hoogbouwtheater en de seminars bestrijken belangrijke ontwikkelingen voor nieuwbouw/renovatieprocessen. Enkele van de geprogrammeerde seminars:

  • Openingsdebat onder leiding van Marjet Rutten: Industrialisatie in de bouw en installatie
  • De rol van digitalisering – powered by UMS
  • Debat: goed opdrachtgeverschap is de start
  • Automatisering in de bouw, richting industrie 4.0
  • Industrialisatie brengt internationalisering
  • Circulariteit en hergebruik – powered by Madaster
  • Maatwerk en customization – powered by De Stroomversnelling
  • Regievoering in de evolutie van bouwen
  • De oplossing van de arbeidsmarktdruk? Anders werken! – powered by FME.