Met deze bespaartips wordt techniek uw beste vriend

Artikel delen

Iedereen wil natuurlijk zo weinig mogelijk energie verbruiken en uit alle apparaten zoveel mogelijk baat halen. De energierekening die maandelijks binnenkomt hangt af van het weer uiteraard, maar ook de keuzes die u in het dagelijkse leven maakt. Naast de keuze is ook technologie van belang. Zijn uw apparaten zuinig? Heeft u de juiste instellingen? Lees hier een aantal (technische) bespaartips om ervoor te zorgen dat er geen onnodige energie verloren gaat.

1. Thermostaten zijn behoorlijk slim geworden

Tegenwoordig is het mogelijk om denkwerk door uw thermostaat zelf te laten doen. Kansen genoeg om hierdoor besparingen te ontdekken. Slimme thermostaten hebben kennis van uw woning en uw levensstijl. Door zelf te leren is het voor de thermostaat na verloop van tijd mogelijk om inzicht te creëren in de meest effectieve manier van verwarmen. Daarnaast is het mogelijk om via een app de verwarming lager te zetten als u bijvoorbeeld (onverwachts) een tijdje niet meer thuis komt.
Heeft u al eens gehoord van geofencing? Hier is sprake van wanneer een thermostaat gekoppeld is aan een mobiele telefoon en hij dus de locatie kan herkennen. Bent u bijna thuis? Dit weet uw thermostaat waardoor hij al begint met voorverwarmen van het huis en het een aangename temperatuur is wanneer u binnen stapt. Is er niemand thuis? Dan zal de thermostaat ook zeker geen leeg huis verwarmen. Ideaal!

2. Op afstand uw cv-ketel controleren – het kan!

Techniek maakt steeds meer mogelijk, zo ook het op afstand checken van steeds meer apparaten. Met behulp van een online verbinding is het mogelijk om automatisch na te lopen of uw ketel nog naar behoren en spaarzaam stookt. Ook is het mogelijk om na te trekken of er al onderhoud gewenst is.

3. Omvormers en zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft is het goed om geregeld de omvormer te controleren. De omvormer is het element dat de opgevangen energie omzet in stroom. Het rendement hiervan hangt dus sterk af van hoe de omvormer presteert. Advies nummer één wanneer u zonnepanelen gaat kopen is dan ook om een omvormer van hoge kwaliteit te selecteren. Advies nummer twee is om regelmatig de omvormer te controleren op rendement. Is het niveau lager, of is er een stroring? Dan bent u er des te sneller bij.

4. Vloerverwarming hoor niet onnodig te pompen

Wist u dat vloerverwarming gewoon doordraait, zelfs als er geen warmte wordt afgegeven? In plaats van warm water wordt er dan namelijk koud water rondgepompt en dit is natuurlijk hartstikke zonde! Een oplossing hiervoor is een pompschakelaar. Voor ongeveer €160 kunt u deze schakelaar aanschaffen. De terugverdientijd is rond de 2 á 3 jaar. Daarnaast is het uiteraard een goed idee om de pomp in de zomer compleet uit te schakelen, want dan is de verwarming toch niet nodig.