Dertien balkons per dag

Artikel delen

In slechts tien werkdagen monteerde Stam + De Koning 132 betonnen balkons aan de gevel van de Onyxtoren in Eindhoven. De vrij uitkragende balkons zijn pas opgehangen nadat de gevels volledig gemonteerd waren. Stam + De Koning maakte hiervoor gebruik van het Balqoon-systeem, met een koudebrugvrije ophanging op basis van Schöck Isokorf.

Onyx is een woontoren van 84 meter hoog nabij het centrum van Eindhoven.

Onyx is een woontoren van 84 meter hoog in het Emmapark in Eindhoven. De toren telt 22 verdiepingen met elk zes appartementen en een luxe penthouse op de 23e verdieping. De plint herbergt commerciële functies. De gevel van de woonlagen heeft een sterke verticale geleding, met afwisselend stroken metselwerk en stroken glas. Bouwer Stam + De Koning heeft de woonlagen opgetrokken met prefab betonnen wanden en breedplaatvloeren. De balkons, die zich ter plaatse van de glasstroken bevinden, zijn aangehangen nadat de gevelbouw volledig afgerond was.

Voor Stam + De Koning was het een ideale oplossing om de balkons pas na de gevelbouw op te hangen, vertelt werkvoorbereider Michel Stevens. “Bij de voorbereidingen in 2017 waren we nog uitgegaan van traditionele montage tijdens de ruwbouw. Dan waren lange tijd zware steigers nodig geweest waarop ook de balkons konden worden afgestempeld. Montage achteraf maakte het mogelijk om te werken met hefsteigers. Dat was een forse besparing op de kosten.”

Onyx telt 22 verdiepingen met elk zes appartementen en een luxe penthouse op de 23e verdieping.

Snel en eenvoudig

De mogelijkheid van montage achteraf werd aangedragen door Granito Betonproducten uit Ittervoort, waar Stam + De Koning in 2017 een aanvraag had gedaan voor traditionele prefab balkons. Granito had toen net de eerste ervaringen opgedaan met het nieuw ontwikkelde Balqoon. Achteraf montage van deze balkons bleek snel en eenvoudig te zijn.

Door de balkons achteraf te monteren kon Stam + De Koning het metselwerk aanbrengen vanaf een hefsteiger.

Michel Stevens kan dat inmiddels vanuit eigen ervaring bevestigen: Stam + De Koning monteerde de 132 balkons in slechts tien dagen. Het was een kwestie van hijsen en vier moeren aandraaien. Van tevoren had de bouwer alvast de balustrades aangebracht, zodat er veilig gewerkt kon worden op de balkons. Ook was de Balqoon-vloerbeplating van 45 mm dik beton met kunststofvezels vooraf aangebracht. In de vloerrand langs de gevel ligt een rvs- rooster, dat kon worden verwijderd voor de montage. Op de grond was ook al de aluminium bekleding rond de betonrand aangebracht, alsmede de achterconstructie voor een aluminium plafond. Na de montage resteerde alleen nog de aansluiting van de hwa en de montage van een armatuur en de plafondplaat.

Het Balqoon wordt over de uitstekende draadeinden geschoven en vervolgens met moeren vastgemaakt

Hol balkon

Balqoon is een betonnen balkon dat aan de binnenzijde hol is. Het is min of meer een betonnen bak met inwendige consoles, die wordt afgedekt met een beplating. Doordat regenwater door de beplating zakt en binnendoor wordt afgevoerd, is er geen ingewikkelde mal nodig met opstanden en goten. Het balkon heeft daardoor een volkomen vlakke bovenzijde. Daarbij scheelt de holle opbouw fors in het eigen gewicht van het balkon.

Na het aandraaien van de moeren is het balkon direct veilig toegankelijk.

Koudebrugvrije bevestiging

Het ophangsysteem heeft Balqoon ontwikkeld in samenwerking met Schöck Nederland. Basis hiervan is een Schöck Isokorf KS voor de verankering van beton aan staal. Dit anker heeft aan de ene zijde stekeinden en aan de andere zijde draadeinden met moeren. Met daartussen uiteraard de kenmerkende unieke koudebrugonderbreking van de Isokorf. Het Isokorf-anker wordt met de stekeinden ingestort in de woningvloer. Alleen de draadeinden steken uit de vloerrand zodat de gevelconstructie volledig waterdicht kan worden afgewerkt. Bij de montage van de balkons worden de draadeinden door gaten in de voorste betonbalk van het balkon gestoken, waarna de moeren worden aangedraaid. In de verbinding zit stelruimte om het balkon exact op maat af te kunnen hangen. Doordat er geen constructieve gietmortel in de verbinding zit, is stempelen niet nodig.