Lijmen en mortels zorgen voor belangrijke tijd- en gewichtsbesparing

Artikel delen

Prefab heeft inmiddels een vaste plek verworven als bouwtechniek. Tegelijk zijn er nog vele innovaties denkbaar om deze constructiemethode te vervolmaken. Omnicol werkt al jaren samen met prefabfabrikanten en -verwerkers. Deze kennis van binnenuit van dit proces én expertise in lijmen en mortels leiden tot interessante tijd- en kostenbesparende out-of-the-box resultaten.

Lijmen en mortels zorgen voor belangrijke tijd- en gewichtsbesparing

Al vanaf de oprichting in 1956 is Omnicol synoniem voor het professioneel verlijmen van bouwmaterialen. Onder andere particuliere badkamers, zwembaden en ziekenhuizen worden vakkundig afgewerkt met kwaliteitsproducten als verbindende schakel tussen de kale ondergrond en de esthetische afwerking. Daarnaast biedt het familiebedrijf krachtige oplossingen voor het verlijmen van bakstenen voor buitengevels. Dat Omnicol ook een gevestigde naam is bij prefabprojecten is minder bekend. Dat wil zeggen: wél in de prefabmarkt zelf. En terecht, want in de hechte samenwerkingen heeft het bedrijf zich als een echte innovator in off-site bouwen laten zien.

Onderscheidende troef

Een mooi voorbeeld van vernieuwend denken is de toepassing van een vloerproduct als middel om ruwe wandzijden vlak af te werken, vertelt Jens Van Gompel, Product- en Marketingmanager van Omnicol. “Elke wand die in een mal wordt geproduceerd, loopt prachtig vlak vol aan de omsloten zijden, maar blijft ruw aan de open bovenkant. Na een vraag uit de prefabmarkt hebben we een makkelijke en vooral handige oplossing bedacht: de bovenzijde afgieten met een paar millimeter egaline dat zo mooi uitvloeit, dat beide zijden glad en behangklaar zijn. Er is dus geen nabehandeling meer nodig nadat de wand is ingehesen, en dat scheelt flink in het stucwerk. Wanden kunnen nu écht volledig prefab naar de bouwplaats. Daarmee heb je als prefabfabrikant een sterk onderscheidende troef in handen.”

Gewichts- en materiaalbesparing

Ook de Omnicol-lijmen zijn inmiddels in vele prefabprojecten verwerkt. Bijvoorbeeld om keramische stenen te verlijmen tot complete gevels en wanden. Van Gompel: “Van de architect tot en met de eindgebruiker staan twee wensen voorop: duurzaamheid en een fraaie uitstraling. Onze lijmen zorgen voor sterke constructies met minimale voegen. De strakke uitstraling wordt nog eens benadrukt door de variëteit aan kleurmengsels.” Gewicht is een belangrijke variabele in het prefab bouwen. In principe geldt: hoe lichter, hoe beter. Zeker nu dankzij de fabrieksmatige voorbereiding alle leidingwerk al in de ruwbouwvloer wordt weggewerkt, en de afwerklaag ook echt niet meer dan een afwerklaag hoeft te zijn. “Die nieuwe manier van engineeren opent geweldige perspectieven in gewichts- en materiaalbesparing. Zo worden onze egalisatiemortels meestal in economische laagdiktes van pakweg 6 mm toegepast, hoewel zelfs 1 mm mogelijk is. En minder materiaal is simpelweg minder gewicht. Dit kan uiteraard ook op locatie. Bovendien mag na twee uur iedereen al over de vloer heen, zodat de installateur, de droge afbouwers en zelfs de interieurinrichters kunnen beginnen met hun werkzaamheden. De bouwsnelheid neemt dus nog eens extra toe.”

Perfecte combinatie

Behalve de hoge kwaliteit is vooral de breedte van het Omnicol-assortiment aantrekkelijk. Voor aangieten, ondergieten, stellen, en verlijmen in allerlei toepassingen. Daarnaast kunnen verwerkers rekenen op veel aanvullende dienstverlening. Zoals het faciliteren in de beschikbaarheid van gereedschappen, machines en verwerkingssystemen. Van zakje, silo en truck tot pompmachine en projectadviseur. “We doen er alles aan om bij de seriematige verwerking het fabricagetreintje bij onze klanten zo efficiënt mogelijk aan het rijden te houden”, aldus Van Gompel. “En als we er met een van onze standaardproducten niet uitkomen, bijvoorbeeld omdat een andere droogtijd gewenst is, dan kunnen we in onze eigen fabrieken de receptuur aanpassen. We kennen de off-siteprocessen als geen andere toeleverancier, en kunnen dus als een deskundig partner in alle stappen meedenken. Of het nu om een enkel element gaat of complete delen: prefab en Omnicol vormen de perfecte combinatie.”

Benieuwd naar onze mogelijkheden bij prefabricatie? Kom dan naar PREFAB beurs en bezoek onze stand C017 in hal 5.