Alternatieve wapening voor beton

Artikel delen

Macro synthetische vezels kennen een snelle opmars. Ze zijn het antwoord op het tekort aan goede werkkrachten, de behoefte aan duurzamere oplossingen en de toenemende economische druk in de bouwsector.

Adfil is een Belgische producent van micro- & macro-synthetische vezels. Het bedrijf biedt een alternatieve wapening aan voor beton. Deze vallen op doordat ze sneller aan te brengen zijn dan gewone wapening, zowel op de werf als bij de prefab-producent. Bovendien zijn de vezels chemisch inert, dus ongevoelig voor zure of alkalische stoffen en roestvrij. En voor wat betreft de duurzaamheid geldt dat deze manier van wapenen 60% minder CO2 uitstoot ten opzichte van gewone bewapening van beton. Ten slotte is het ergonomischer en veiliger dan staalnetten of staalvezels.

Deze eigenschappen zorgen er voor dat deze ‘vernieuwde’ wapening meer en meer omarmd wordt door design-ingenieurs, aannemers, betoncentrales en prefab producenten. Adfil combineert de productie en de ontwikkeling van synthetische vezels met zijn eigen design expertise. Deze expertise kan ingezet worden voor de meest uiteenlopende applicaties die grotendeels onder te brengen zijn in drie marktsegmenten: stortklaar beton, spuitbeton en prefab beton.

De dosering van Durus macro vezels van Adfil in het beton van een project wordt steeds berekend aan de hand van een verzekerd design.