Slimme duurzame gevel voor Hanzehogeschool in Groningen

Artikel delen

De Hanzehogeschool in Groningen is toe aan een flinke opknapbeurt, nodig vanwege de veranderende eisen voor onderwijs. Maar ook de strengere duurzaamheidseisen en goede aardbevingsbestendigheid maakt het noodzakelijk dat het gebouwencomplex aan het Zernikeplein 7 (ZP7) geherstructureerd moet worden. Vooral die laatste eis maakt het nodig om te kijken naar een gevelconstructie die wel de gewenste stenen-uitstraling heeft, maar niet aardbevingsgevoelig is. En dat is het moment dat Vandersanden bij het project komt kijken, vertelt adviseur gevelsystemen Victor Albers.

In de komende twee jaar wordt op het Zernike complex de Hanzehogeschool fors aangepakt. Dat gebeurt door een deel van de verouderde gebouwen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. De te handhaven bestaande gebouwen worden gerenoveerd en eveneens aardbevingsbestendig gemaakt. In totaal gaat het om 14.900 m2 nieuwbouw rondom 15.800 m2 aan bestaande gebouwen. Samen vormen de bouwdelen een samenhangend geheel in een carrévormige plattegrond. Vanwege de omvang van de bouwopgave en het belang van het primaire proces (onderwijs) is het project opgedeeld in bouwdelen en worden de bouwdelen gefaseerd opgeleverd.

“Dit jaar worden fase 1 en 2 opgeleverd”, vertelt Victor Albers, adviseur gevelsystemen bij Vandersanden. “En ondanks dat de verdere vernieuwbouw nog tot en met 2022 zal duren, is snelheid van bouwen een belangrijke eis van de school, omdat de school de leerlingen niet lang in tijdelijke huisvesting wil hebben.”
In combinatie met de eis van aardbevingsbestendigheid is gekozen voor houtskeletbouw met een steenachtige gevel die tegen eventuele aardbevingen bestand is. Het Signa-systeem van Vandersanden is daarvoor geschikt. Deze geprefabriceerde vliesgevelconstructie is namelijk machinaal te bevestigen op een lichte constructie. Albers: “Het Signa gevelsysteem bestaat uit originele steenstrips die op weervaste panelen Rockpanel worden verlijmd. Dankzij zowel de ophanging als verlijming is er bij een eventuele aardbeving meer speling mogelijk dan bij metselwerk, dus scheurt dit minder snel.”

Patronen en vormen

In het Signa-systeem zijn van allerlei patronen en vormen mogelijk. Op de Hanzehogeschool is gekozen voor een relatief ingetogen uitstraling met twee dikten van steenstrips, eentje van 20 mm en eentje van 28 mm dik. “Die zijn verspringend van elkaar op de panelen verlijmd, om reliëf in de gevel te geven. Bovendien hebben we de steenstrips een nabehandeling gegeven – snowdust – die een witte uitstraling geeft aan de stenen.” Ook belangrijk: de gevelpanelen worden voegloos geleverd. “En dat betekent dat dit systeem extreem onderhoudsarm is, want het zijn vaak de voegen die veel onderhoud vergen. Dat maakt dit voor hoogbouw zoals op de Hanzehogeschool extra interessant.”
De steenstrips verlijmd op Rockpanel-panelen zijn vervoerd naar de partner in dit project van Vandersanden, houtskeletbouwer Machiels in het Belgische Genk. Albers: “In deze panelen hebben we al voorgeboorde gaten gemaakt, zodat Machiels deze snel en makkelijk kan monteren op hun houtskelet-delen. Op deze manier ontstaat een prefab geïntegreerd gevelsysteem, die op de bouw enkel in elkaar gezet moet worden.”
Dat plaatsen kan behoorlijk snel, weet Albers. “Het gaat in totaal om 2500 m2 gevel die we in Groningen gaan plaatsen. En er kunnen per dag circa 8 tot 10 gevelelementen van 8 bij 3 meter worden geplaatst. In deze eerste fase hebben we nu 900 m2 gevel geplaatst.”

Voor meer informatie: www.vandersanden-signa.com


E-Board

Voor woningrenovaties heeft Vandersanden een vergelijkbare geveloplossing beschikbaar: de E-Board. In combinatie met ECO baksteenstrips kunnen daarmee de gevels van hele straten, buurten en zelfs wijken worden gerenoveerd, zonder dat gevels gesloopt (moeten) worden of bewoners tijdelijk elders moeten wonen.
E-Board-panelen sluiten naadloos in elkaar met haak-las-verbindingen. Door juist deze montage is het systeem waterdicht en maatvast, maar blijft dampdoorlatend.
In Bolsward is een gehele woonwijk met het E-Board gevelisolatie systeem verbeterd naar een isolatiewaarde van RC-7. De isolatieplaten werden aan de bestaande gevel bevestigd en het slopen van de buitenmuren was ook hier niet nodig. Door ook speciale hoekstrippen toe te passen bij de raamkozijnen, is nergens te zien dat het steenstrippen zijn toegepast. 
Vandersanden heeft deze oplossing succesvol aan Woningstichting Elkien gepresenteerd. Met het gamma van baksteenstrippen, hoekstrippen en zoolstrippen kunnen vrijwel alle denkbare vormen en hoeken netjes worden afgewerkt, identiek of zelfs beter dan traditioneel metselwerk.
Het zal zeker niet de laatste woningcorporatie zijn die voor deze oplossing kiest, weet Delsing. “Het toepassen van dit isolatiesysteem met 
ECO baksteenstrips past natuurlijk helemaal in de duurzaamheidsopgave, waar we de komende decennia voor staan. Daarnaast heeft de bouw te maken met een flink tekort aan metselaars, waardoor alternatieven zoals E-Board met ECO steenstrips in beeld komen. Bovendien is dit ook een oplossing die juist voor corporatiewoningen interessant is vanwege het dunne systeem. Daardoor hoeft er geen extra fundering te worden aangebracht. En het scheelt ten opzichte van traditioneel isoleren al gauw 14 cm, en die ruimte is er vaak niet bij dit soort woningen in Nederland”, aldus Peter Delsing, verkoopdirecteur Nederland bij Vandersanden.