Franchiseorganisatie Betonstations timmert aan de weg

Artikel delen

Franchisegever Betonstations, die sinds vier jaar bestaat, opent binnenkort het twaalfde betonafhaalstation. Het streven is over een aantal jaren veertig stations verspreid over heel Nederland te hebben.

“Naast dat wij franchisegever zijn, zijn wij eveneens leverancier van machines voor het samenstellen en draaien van kleine hoeveelheden beton. Maar ook van alle andere materialen die voor het maken en verwerken van beton nodig zijn, zoals cement, vertragers en verdichtingsmiddelen”, vertelt Herwie Cornelissen, directeur-oprichter van de onderneming. “Er zijn inmiddels betonstations verspreid over zeven plaatsen in Nederland en de achtste is in aantocht.” Hier kunnen kant-en-klaar verwerkbare cementgebonden producten afgehaald worden. Dit betreft kleine hoeveelheden (vanaf 150 liter) beton, vloerenspecie en stabilisatiezand. De betonstations beschikken over een machine die de grondstoffen zand, grind, water en cement bevatten. Zo’n machine mixt het gewenste product in de juiste hoeveelheid en binnen een paar minuten is het gereed. Vooral professionals als aannemers, hoveniers, stratenmakers, vloerenleggers en klusbedrijven halen hier cementgebonden producten af. Maar ook particulieren kunnen er gebruik van maken. Cornelissen: “Dit betekent dat zelf beton draaien met behulp van een molen niet meer nodig is. Overigens mag in de stad niet meer met los zand en grind gewerkt worden vanwege het dichtslibben van de riolering. Bovendien is het zelf draaien een tijdrovende en kostbare klus.”

Cornelissen is drie jaar geleden in Nederland gestart en is nu voor het eerste jaar bezig met het volledige franchiseconcept. Daarbij levert de franchisegever machines om 1 tot 2 m³ beton te kunnen draaien via koop of lease aan de betonstations. Uniek is dat dit kleinere type machine speciaal voor Betonstations ontwikkeld is en bestaat uit een schroefmixer die op gewicht in plaats van volume werkt. Deze machine beschikt verder over een dubbele lopende band waardoor zand en grind apart gedoseerd kunnen worden en alle combinaties mogelijk zijn. Tevens verzorgt de franchiseorganisatie de marketing, en afhankelijk van welk pakket de franchisenemer aanschaft, onderhoud en reparatie van de machines. Het idee om kleine hoeveelheden beton af te halen, is eind jaren ’90 in Duitsland verzonnen. Daar wordt niet met een franchiseformule gewerkt, maar zijn er al meer dan honderd betonafhaal plekken, evenals in Groot Brittannië.

Franchisenemers

Wie kunnen een betonstation starten? Allereerst is dat iedere zand- en grindleverancier die een geschikte afhaallocatie heeft, goed bereikbaar en zichtbaar voor de eindgebruiker is. Andere mogelijke franchisenemers zijn afvalinzamelaars en bedrijven die tuin- en bestratingsmaterialen leveren. Wel wordt er gekeken naar het gebied en de potentie daarvan, de bestaande klantenkring, en of het bedrijf al in de markt aanwezig is. Voordeel voor de franchisenemer is vooral het winstgevende aspect, omdat er een hoge winstmarge op de producten zit. Cornelissen: “Op dit moment komt er ongeveer één betonstation per kwartaal bij. Uiteindelijk willen we over een aantal jaren zo’n veertig afhaalstations en 20 à 25 leverstations hebben. Dit zijn machines om beton te maken die vergelijkbaar zijn met de kleinere typen bij de franchisenemers, maar dan een slag groter. Ze zijn op een vrachtwagen gemonteerd, waardoor ter plekke tussen de 2 en 10 m³ gemixt en geleverd kan worden. Omdat alles op locatie wordt gedraaid, krijgt de klant precies de kwaliteit en hoeveelheid die deze nodig heeft.

Meer informatie: https://betonstations.nl/