Prefab isolatiedeken op basis van aerogel

Artikel delen

Isolatie die prefab op gevel en dakplaten bevestigd kan worden: dat is de blue dec isolatiedeken Deze isolatiedeken op basis van aerogel kan worden verlijmd op meerdere soorten plaatmaterialen, zoals gips, aluminium en hout.

Bluedec als isolatiedeken is nieuw, maar de basisstof is een aerogel die al rond 1930 is ontdekt. Als gevolg van de technologische voortuitgang, stijgende energieprijzen, de verwachte beschikbaarheid van fossiele brandstoffen en de wereldwijde CO2-problematiek is het product verder ontwikkeld.

Pas in deze eeuw was men zover om er een goed werkende stof voor thermische en akoestische isolatie van te maken. Aerogel is een amorfe vorm van een synthetische silica met poriën van 20 nanometer. Ongeveer 95% van het volume is lucht, waardoor aerogel het lichtste massieve isolatiemateriaal is. Deze kleine massa en extreem kleine poriën zorgen voor een effectieve isolatie van geleiding en straling van warmte en koude.
Aerogel isoleert warmte en kou 2 tot 8 keer beter dan elk ander conventionele isolatiemateriaal. Daardoor is er veel minder materiaal nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. En omdat het zo dun is, kan het ook op lastige plaatsen worden toegepast. Daarbij is het flexibel, dus heel gemakkelijk in gebruik. Bovendien is het materiaal eenvoudig te snijden of te knippen. En ook heel belangrijk: het is waterafstotend, maar wel dampdoorlatend.
Ten slotte is Bluedec ook milieuvriendelijk. Het materiaal blijft namelijk op lange termijn kwalitatief constant en kan zo weer worden hergebruikt. En omdat het prefab is bevestigen is op dak- en gevelplaten scheelt het ook tijd en moeite tijdens het werk op de bouw.

Bluedec
www.bluedec.nl