10 x inspiratie; de groene gevel

Artikel delen

Een groene gevel zuivert de lucht en zorgt voor isolatie. Ook is een groene gevel – net als het groene dak – een tool om water op te slaan. Maar los van voordelen voor milieu en binnenklimaat is een groene gevel vooral ook heel mooi. In dit item tien pareltjes ter inspiratie.

1. Kopje koffie in Mexico stad

Een grote tuin en een kleine binnenplaats zijn twee elementen die lastig zijn te combineren. Tenzij je creatief bent en ook de muren erbij betrekt. Dit terras bevindt zich in Mexico-Stad.

2. Stadskantoor Venlo

Het stadskantoor in Venlo is gebouwd volgens het Cradle to Cradle principe. De groene gevel is ruim 2.000 m2 groot en zuivert de lucht, isoleert en werkt ook als geluidisolatie.

3. Bomen aan de gevel

Een groene gevel is mooi.”Maar kunnen we niet ook een paar bomen toevoegen?” Dat kan, het resultaat is schitterend. Wie hier werkt heeft het gevoel in het bos te zitten.

4. Groen data centrum

Abstract past goed bij een data centrum dus ook de groene gevel staat er strak bij. Dit gebouw staatv in het Duitse Frankfurt.

5. Klimrek met groen

Is het een gevel of een klimrek? Het Ipot systeem is een eenvoudig in elkaar grijpend systeem om eindeloze configuraties te creëren. Ook te gebruiken voor het bouwen van een groene muur.

6. Groen in de lichtstad

Deze groene gevel is de buitenmuur van een museum in Parijs. Het Musée du quai Branly, zou het binnen ook zo mooi zijn?

7. Gevel of schilderij?

Deze groen bedekte muur siert het Paseo del Prada in Madrid. De groen bedekte muur is niet alleen luchtzuiverend, maar tevens een lust voor het oog. Van gevel tot schilderij.

8. Van gevel naar binnentuin

Deze gevel staat binnen en kan zodoende ook worden omschreven als een verticale binnentuin. Inspirerend en bijdragend aan een gezond binnenklimaat.

9.Synthetisch groen in Lyon

De gevel is groen, maar echt groen is hij toch ook niet… Dit is het gebouw van nieuwszender Euronews in Lyon. Een eyecatcher aan de oevers van de Rhône.

10. Meer dan groen

‘Groen is ook maar zo groen,’ moeten ze in Kopenhagen gedacht hebben. Deze groene gevel in de Deense hoofdstad maakt gebruik van begroeiing in verschillende kleuren.