500 nestkasten in nieuwbouwwijk

Artikel delen

Ballast Nedam Development en Vogelbescherming Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om in de nieuwbouwwijk Berckelbosch in Eindhoven 500 ‘tiny houses’ te realiseren in de vorm van zowel vogelneststenen als vleermuiskasten.

Ballast Nedam Development ontwikkelt in Berckelbosch energieneutrale woningen, waarbij daarnaast ook extra aandacht is besteed aan natuurinclusief bouwen. Op korte termijn worden de eerste kasten in de gevel ingemetseld. Daarna zullen er nog ruim 350 neststenen volgen in de daarop volgende deelfasen van Berckelbosch.
Met deze nestkasten wordt er voor in het gebied van nature voorkomende vogels als de huismus en de gierzwaluw een goede habitat gecreëerd. Met de verblijfskasten voor met name dwergvleermuizen wordt het netwerk van verblijfruimten vergroot waarbij de ‘tiny houses’ mogelijk als paar- en liefst als kraamverblijf dienst gaan doen.

Vogelsafari en vogelpakket

Binnenkort staat er een vogelsafari voor (toekomstige) bewoners op het programma. Samen met tuinexperts wordt bewoners aangegeven hoe zij eenvoudig hun tuin vogel- en natuurvriendelijk in kunnen richten. Ook zullen zij, wanneer de woningen worden opgeleverd, een vogelpakket ontvangen met extra voorlichting, vogelvoeding en een houten ‘tiny house’ voor vogels. Ook ontvangen de nieuwe bewoners, van Ballast Nedam Development, een lidmaatschap van een jaar voor Vogelbescherming Nederland.