De CV ketel en innovatie, wat is er mogelijk?

Artikel delen

Een CV ketel zonder gas, een CV ketel op waterstof of is er misschien een CV ketel op propaan mogelijk? De energietransitie is in volle gang en de CV ketel gaat snel door de innovatiecurve. In dit artikel aandacht voor de mogelijkheden die vandaag de dag aanwezig zijn.

CV ketel zonder gas

Nederland gaat van het aardgas af en dat betekent dat ook de centrale verwarming van het gas los gaat. Nieuwe woningen worden gebouwd zonder gasaansluiting, bestaande bouw wordt duurzaam gerenoveerd door de traditionele CV ketel te vervangen. Een CV installatie zonder gas, maar wat is dan wel mogelijk?

De warmtepomp

Helemaal van het gas afgaan doe je met een volledig elektrische warmtepomp. Omdat de warmtepomp op stroom werkt door sommigen ook wel de CV ketel op stroom genoemd. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem, het grond water en ook uit de (buiten)lucht. Warmte wordt van buiten naar binnen gehaald en in aanraking gebracht met een speciale vloeistof. Hier ontstaat damp die uiteindelijk zorgt voor verwarming van de woning. Bij renovatie wordt vaak gekozen voor een hybride oplossing. De bestaande CV ketel werkt dan samen met een warmtepomp systeem.

CV ketel op waterstof

De CV ketel op waterstof is een concept wat nog in de kinderschoenen staat. Waterstof kan uit water worden gehaald. Wanneer waterstof wordt samengevoegd met zuurstof ontstaat een brandbare substantie. De CV ketel werkt dan niet meer op gas maar op waterstof. Echter; de huidige CV ketel is niet geschikt. Ook distributie door leidingen en de radiatoren vragen om aanpassingen bij verwarmen op waterstof.

Pilot project waterstof

Vorig jaar is in Rotterdam een pilot project gestart met CV ketels op waterstof. In de wijk rozenburg wordt een appartementencomplex voor de 100% verwarmd. Waterstof wordt opgewekt met behulp van groene stroom en een speciale windmolen die voor dit project op locatie is geplaatst. Of de CV ketel op waterstof een succes gaat zijn moet blijken, vooralsnog vergt het flinke hoogdrempelige investeringen.

CV ketel op propaangas

Op de redactie krijgen we ook regelmatig vragen binnen over CV ketels op propaangas. Dit is echter geen duurzame vervanging omdat ook bij verbranding van propaan CO2 vrijkomt. De CV ketel op propaangas is vooral bedoelt voor bewoners van buitengebieden waar geen gasleiding ligt. Ze maken dan gebruik van propaangas in een tank.

Een CV ketel op propaangas is anders afgesteld dan de reguliere CV ketel. Dit vanwege de calorische waarde dan het Nederlandse aardgas die anders is dan propaan. Met de nodige aanpassingen kan – afhankelijk van merk en type – een bestaand ketel wel geschikt te maken zijn.

CV ketel op waterstof of de warmtepomp

Of de CV ketel uiteindelijk in z’n geheel verdwijnt omdat de warmtepomp het overneemt is niet te zeggen. Waterstof kan een serieuze rol gaan spelen als de investeringen omlaag gaan. De tijd zal het leren.