Waar ga ik de warmtepomp plaatsen?

Artikel delen

Nieuwbouw gaat van het gas af en de warmtepomp verovert Nederland. Maar waar moet een warmtepomp staan? Een veelgehoorde klacht over de warmtepomp is dat de unit lelijk is en veel geluid maakt. “Zo’n mooie woning en dan zo’n lelijke unit onder het keukenraam.” Kan dat ook anders? Kan de warmtepomp op het dak of naar binnen? Waar kan ik de warmtepomp plaatsen? In dit artikel de antwoorden.

Warmtepomp: binnen en buitenunit

Een warmtepomp bestaat in de meeste gevallen uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenopstelling van de warmtepomp wordt in de meeste gevallen geplaatst op de plek waar zich ook de CV ketel bevindt. De binnenunit plaats je in ieder geval op een stevige ondergrond of bevestig je aan de muur.

Warmtepomp in garage

Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnenopstelling van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. Ook de zolder of de kelder is een goede mogelijkheid om een warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed geïsoleerd zijn en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is. Hou er ook rekening mee dat de warmtepomp goed bereikbaar moet zijn voor onderhoud.

Warmtepomp nieuwbouw

De buitenunit van de warmtepomp bij nieuwbouw krijgt meestal een plekje waar de meeste aansluitingen zich bevinden. Hierdoor is minder leidingwerk nodig wat scheelt in de kosten. Is er wel ruimte voor leidingwerk begroot, dan wordt de buitenunit waar mogelijk aan de achterkant of zijkant van de woning geplaatst. Er hoeft dan minder tegenaan gekeken te worden en de geluidsoverlast is beperkt. Ook mogelijk: de warmtepomp op het dak.

Overigens is bij de nieuwste modellen is geen buitenunit meer aanwezig. De toekomt van de warmtepomp is binnenplaatsing. Lucht wordt dan aan-en af gevoerd via kanalen. Geluidsoverlast blijft bij deze modellen afwezig. De vraag waar de warmtepomp buiten moet staan is niet meer aan de orde. Waar binnenunit warmtepomp plaatsen blijft relevant.

Warmtepomp op het dak plaatsen

De warmtepomp op het dak plaatsen is een steeds populairdere oplossing. Dit omdat het leidingwerk van de CV ketel zich vaak op de zolderverdieping bevind en steeds meer leveranciers speciale dak units aanbieden. Esthetisch mooier en ook geluidsoverlast is minder aanwezig omdat de warmtepomp zich verder weg bevindt.

De warmtepomp is niet alleen geschikt voor plaatsing op het platte dak maar ook op het hellende dak zijn mogelijkheden. Een voorbeeld is de Decoria van Ubbink waarbij de warmtepomp oogt als een moderne schoorsteen-unit. Nadeel: voor onderhoud is het systeem op deze plaats een stuk minder toegankelijk.

Warmtepomp in oud huis

Een warmtepomp in een oud huis plaatsen is natuurlijk prima mogelijk. Maar vraag je wel af of dit de eerste oplossing gaat zijn waar je aan denkt bij het verduurzamen van een oud huis. Een warmtepomp in een oud huis biedt niet dezelfde voordelen als bij nieuwbouw omdat andere factoren vaak niet aan de nieuwe standaarden voldoen. Denk aan isolatie en vloerverwarming. Een oud huis is vaak minder geïsoleerd dan bij nieuwbouw en beschikt in veel gevallen niet over vloerverwarming. Zorg dus bij een oud huis eerst dat de warmte niet verdwijnt.

Tot slot

Waar een warmtepomp moet staan of waar je deze plaatst, is in veel gevallen afhankelijk van de mogelijkheid en bereidheid tot het leggen van leidingen. Bij nieuwbouw projecten heb je hier meestal geen keuze, ga je zelf aan de slag dan is deze keuze er wel. De warmtepomp op het dak plaatsen wint vanwege esthetiek aan populariteit, maar de vraag is voor hoelang. De techniek staat niet stil, het zal niet lang meer duren voordat de buitenunit uit het straatbeeld is verdwenen.