Steigerloos® Bouwen

Artikel delen

Met de opkomst van industrieel bouwen, neemt ook de noodzaak van steigerwerken bij hoogbouw af. Dat scheelt uiteraard veel arbeidsuren, maar ook kosten. WEBO produceert kant-en-klare prefab houten gevelelementen die in de fabriek worden geproduceerd en met de kraan naar hun plek worden gehesen. En dit uiteraard zonder steigers. Het succes wordt mede bepaald door samenwerking met onder meer Sto Isoned en Celdex.

Tekst: ing. Frank de Groot

“Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden is het vorig jaar opgeleverde Mariskwartier, met onder meer een 45 meter hoge woontoren”, vertelt Rob Averdijk, Technical Sales Engineer Steigerloos® bij WEBO. Er was vraag naar een hoge bouwsnelheid en een hoge mate van duurzaamheid. Tevens was de ruimte op de bouwplaats minimaal en was er geen mogelijkheid om toegangswegen af te sluiten. Ook moesten de gevels voldoen aan alle huidige wet- en regelgeving, waaronder Brandklasse B.” Uiteindelijk heeft hoofdaannemer Van Wijnen Stolwijk gekozen voor een prefab betonnen casco en gevelsluitende prefab elementen van WEBO Steigerloos®.”
Van Wijnen heeft het project samen met architectenbureau Groosman en in opdracht van Woningstichting Samenwerking ontwikkeld. Mariskwartier bestaat uit 141 nieuwe woningen, waarvan 117 sociale huurwoningen en 24 vrije sector huurwoningen. De sociale huurwoningen worden verhuurd door Woningstichting Samenwerking, de vrije sector huurwoningen worden verhuurd door Woonhave.

Klimaatbestendig

Er is bij dit project veel aandacht voor klimaatbestendigheid. Zo is het appartementenblok naast de woontoren voorzien van een zogenaamd blauw dak. Met het blauwe dak wordt bij zware regenval het water tijdelijk opgeslagen, waardoor het riool en de straat worden ontlast. Er is ook veel aandacht besteed aan de historie van de plek en er is gekeken hoe materialen hergebruikt konden worden. Zo is de gevel van het oude badhuis dat er vroeger stond behouden.

Opbouw gevelelementen

Er zijn 140 prefab gevels geplaatst in de woontoren. De houtskeletbouwelementen zijn volledig geïsoleerd met minerale wol en hierop is een geventileerde constructie opgezet, waarop veelal minerale gevelstenen verwerkt worden van Sto Isoned. Volgens Averdijk een zeer duurzame constructie: “Wij passen hierbij alleen gecertificeerd hout toe middels het STIP certificaat. In onze elementen is CO2 opgeslagen en de nieuw aangeplante bossen slaan ook weer CO2 op. In diverse LCA studies blijkt dat hout de laagste totale milieubelasting heeft,”
De afwerking met de minerale steenstrips is daarnaast veel duurzamer dan de traditionele keramische gevelstenen. De minerale steenstrips worden gedroogd op 60°C, terwijl de keramische uitvoering wordt gebakken rond de 1000 °C. “Daarnaast kunnen we op één vracht 6.000 m2 steenstrips meenemen. Bij de keramische uitvoering kunnen we slechts 240 m2 op één vracht vervoeren. De CO2-uitstoot is dus beduidend lager. Zowel in productie als in transportbewegingen naar de bouwplaats toe.”
“Maar daarnaast misschien nog wel het belangrijkste item” zo vult Averdijk aan, “is het Brandklasse B certificaat op onze Steigerloos® elementen. Vanuit het Bouwbesluit een verplichting bij gebouwen hoger dan 13 meter en wij als WEBO voldoen aan deze eis.”
De isolatiewaarde van de gevel bij het Mariskwartier is Rc 4,5 m2K/W met een luchtdichtheid Qv10-waarde 0,4 dm3/s.m2. “Die luchtdichtheid is mede bereikt in samenwerking met Celdex, dat de luchtdichtingsmaterialen voor deze elementen op maat heeft gemaakt”, aldus Averdijk. De gevelelementen worden verder geleverd inclusief beglaasde kozijnen en een gipsvezel binnenbeplating. De engineering en productie is daarbij volledig BIM gestuurd en alle onderdelen worden exact op maat geleverd. Afval wordt op deze manier tot een minimum beperkt.

Uitvoering

Door het toepassen van de Steigerloos® elementen kon iedere vier dagen een bouwlaag worden gesloten. “En we kunnen hierdoor ook veel veiliger werken. Bovendien hebben de elementen een gering gewicht”, aldus Averdijk.
Volgens Averdijk zijn de gevelelementen geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en transformatie. Er kunnen enkele woningen mee worden gebouwd, maar de gevelelementen zijn zelfs toepasbaar in woontorens tot circa 70 meter hoogte. “Daarbij zijn met de minerale steenstrips en de combinatie met onze HSB-opbouw alle mogelijke verbanden en verspringingen te maken. Ook is een gevel met stucwerk, gevelbekleding of plaatmateriaal mogelijk. Verder zijn Rc-waarden mogelijk tot 8,0 m2K/W of nog hoger. Verder is een kierdichting met Qv10-waarde van 0,15 dm3/s.m2 geen probleem: dat hebben we op een aantal projecten reeds gerealiseerd. Dat laatste komt overeen met de luchtdichtheidseisen bij bijvoorbeeld BENG, NOM en passiefhuisbouw.”

Meer informatie? Ga naar www.webo.nl/producten/steigerloos-bouwen/