Buigen van cementgebonden plaat

Artikel delen

Aquapanel Cement Board Outdoor is een cementgebonden plaat van Knauf, die vormbaar is en waarmee men allerlei vormen kan maken. Ideaal voor bijvoorbeeld gebogen gevels. Maar hoe kun je de plaat veilig buigen en vervolgens bekleden met bijvoorbeeld minerale strips?

Plaat in beeld.

Productomschrijving

Aquapanel is een cementgebonden plaat die geschikt is voor gevelbekledingen en buitenplafonds. Bijzonder is dat deze plaat vormbaar is. Verder heeft de plaat alle eigenschappen die je voor buitenmateriaal wilt hebben: vochtbestendig, onbrandbaar en hard. Daarnaast is het een licht materiaal.
De plaat heeft een dikte van 12,5 mm en is aan beide zijden voorzien van een wapening van glasvezelweefsel, die rondom de langskanten doorloopt. Standaard afmetingen zijn 900 x 1200 en 900 x 2400 mm. De plaat wordt liggend verwerkt.

Uitzetten buigstraal, aanbrengen staanders en aanbrengen plaatmateriaal.

Uitzetten buigstraal

Gebruik een schenkel of soortgelijke mal om de straal van de gebogen wand of plafond uit te zetten. Plaats om de 400 mm een stalen of houten staander langs de schenkel. De minimale straal voor Aquapanel is 1,20 meter.

Aanbrengen plaatmateriaal

De cementgebonden platen worden met schroeven aan de onderconstructie bevestigd. Zorg dat de schroef net verzonken is in het oppervlak. Bij te diep schroeven gaat de schroef door het glasvezelweefsel heen en is er kans op uitbraak.
Tijdens het buigen van de plaat zal deze kraken. Dit is normaal. Tevens ontstaan fijne scheurtjes in het oppervlak. Ook dit is normaal en zorgt voor spanningsverdeling. Bij kleine stralen is het wel aan te bevelen de platen in stroken van 300 mm hoogte te zagen, zodat deze eenvoudiger zijn te buigen.

Afwerken plaatmateriaal en eindresultaat bij Theater am Ring (SaarLouis, Duitsland).

Afwerken plaatmateriaal

De beplating wordt met minerale mortel van een wapeningsweefsel (glasvezel) aangebracht voorzien, dat de spanningen uit de achtergrond opvangt. Hierop kan vervolgens bijvoorbeeld een MineralAktiv sierpleister (biocide-vrije, langdurig schoonblijvende gevelpleister) worden aangebracht. Maar Knauf levert ook minerale steenstrips met een dikte van circa 5 mm. Deze Knauf Brick Slips Flex zijn verkrijgbaar in een vlakke variant en een speciale hoekoplossing. De steenstrips zijn in nagenoeg elk gewenst formaat, kleur of afwerking te verkrijgen, bijvoorbeeld in ‘waalformaat’ 210 x 100 x 50 mm.
De steenstrips zijn licht buigbaar. Een tip is de strips enige tijd in warm water te leggen, waarna ze zich eenvoudig laten buigen. Na afkoeling behoudt de steenstrip zijn vorm. Bij uitbreiding of verbouw kan op basis van het inscannen van een bestaande baksteen, een steenstrip worden gemaakt die hetzelfde uiterlijk heeft.

Meer weten? Ga naar www.knauf.nl