Extra comfort in appartementen dankzij doordachte contactgeluidisolatie

Artikel delen

Vooral door een technische bril kijken naar de problematiek van contactgeluid en minder door een verkoopbril. Daarvoor pleit Eddie Pieters, directeur-eigenaar van Duofor. “Wij bieden met ons product Recanor een doeltreffende eenlaags oplossing voor het maken van geluidsisolerende zwevende vloeren op beton. Zwevende vloeren die voldoen aan de strenge comfort+ klasse K1 voor luxe appartementen. We beschouwen echter niet alleen het product, maar het product in de constructieve toepassing. Want vooraf schermen met bijvoorbeeld 20 dB geluidverbetering zegt niets wanneer de vloer een slechte startwaarde heeft. Het gaat erom wat je uiteindelijk als prestatieniveau wilt halen, niet hoeveel je wilt verbeteren.”

Het product Recanor wordt ingezet bij nieuwbouw- en renovatieprojecten waar opdrachtgever, architect of adviseur meer willen bereiken dan de eisen van het Bouwbesluit. “Kijk je alleen naar die eisen, dan hoor je een persoon elders op harde vloerbedekking lopen en hoor je het schuiven van de stoelen. Daarom is het belangrijk dat bijvoorbeeld bij de transformatie van gebouwen tot appartementen alsook bij nieuwbouwcomplexen wordt gekeken naar comfort+. Dan wordt dit soort geluidhinder op voorhand geminimaliseerd. Je moet bij appartementenbouw goed nadenken over hinder door contactgeluid.”

Ingewikkeld fenomeen

Pieters vervolgt: “Geluid is een ingewikkeld fenomeen. Je kunt er diverse theoretische rekenmodellen op loslaten, maar geluid gaat alle kanten op. Geluid vergt een specialistische aanpak, waarbij je in systemen moet gaan denken. Als Duofor werken wij van nature systeemgericht en kijken naar totaaloplossingen. Ruim 80% van onze mensen heeft een technische achtergrond. Hoe maak je een goede zwevende vloer, zonder contact met betonvloer en wanden en hoe haal je het gewenste geluidreductieniveau als andere constructieve zaken ondermaats zijn? Wij nodigen bouwpartijen uit om hun wensen en tekeningen bij ons in te dienen, dan gaan wij met behulp van specialistische software rekenen en geven wij aan of de gewenste prestatie haalbaar is.”

Geluid vindt z’n weg

Recanor contactgeluidisolatie is zowel geschikt voor een vloer in een appartement als voor een utiliteitsvloer in commerciële ruimten onder een appartementencomplex. Pieters: “Duofor heeft inmiddels honderden winkels met daarboven appartementen aan een structurele oplossing voor contactgeluid geholpen. Op het moment dat een winkel een fraaie tegel- of terrazzovloer wil laten leggen, wijzen wij op een zwevende vloer zodat de bovenliggende appartementen geen last hebben van overmatig contactgeluid. Want het geluid vindt in zo’n winkel via de kolommen z’n weg naar de vloer van de bovenliggende appartementen. Dan kan die volgens de nieuwbouweisen voldoende betonmassa hebben, toch klinkt regelmatig het gebruik van de winkelwagentjes door…”

Uitgangspunt is betrouwbaar product

Uiteraard moet je voor elke succesvolle oplossing beginnen met een betrouwbaar product dat de potentie bezit om de gewenste eindprestatie te halen en daarnaast een eenvoudige verwerking waarborgt; dat scheelt de aannemer tijd en geld. Recanor contactgeluidisolatie biedt vele voordelen. Doordat het polypropyleen vormvast/herstellend is, kan het materiaal tijdens de verwerking worden belopen, zonder dat de veereigenschappen beschadigen. Daarnaast is het product door de aangebrachte viltwapening scheurvast, ook bij het leggen van een eventuele krimpwapening. De mat kan eenvoudig op de ondervloer worden uitgerold en materiaal-beschermende maatregelen zoals folies of beschermende lopers zijn niet nodig. De zandcement dekvloer kan er direct op. De dunne laag van 7 mm polypropyleen maakt het mogelijk om met een totaalopbouw van slechts 50 mm te voldoen aan de eisen van comfort+.

Verschil van dag en nacht

Eddie Pieters wijst nogmaals op het eindresultaat: “Hoe slechter de basisvloer, hoe sneller je een ‘prachtige’ verbetering kunt halen. Maar pas op als alleen over verbetering wordt gesproken. Haal je 15 dB verbetering, maar zat de vloer op een startniveau van -10 dB, dan heb je nog steeds een zeer mager eindresultaat. Wij willen met ons product die eindwaarde van comfort+ bereiken. Zowel bij die slechte bestaande vloer uit bijvoorbeeld een jaren 60/70 complex, toen er met minimale constructies werd gewerkt, als bij de hedendaagse massieve betonvloer of kanaalplaatvloer met holle kanalen. De laatstgenoemde voldoen qua geluidsnormen keurig aan het Bouwbesluit, maar ideaal voor contactgeluid is het nog niet. Toepassing van een zwevende dekvloer met Recanor zorgt voor een verschil van dag en nacht. Zeker als in de appartementen een tegelvloer of harde vloerbedekking wordt toegepast.”

Serieus geld

Hoewel Pieters de technische keuze benadrukt, zet hij toch even de verkoopbril op: “Er zijn diverse foam- en rubberproducten in de strijd tegen contactgeluid. Dan heb je het over bedragen van circa 10 euro per vierkante meter. Terwijl ons product Recanor slechts de helft kost. Dat is serieus geld voor een opdrachtgever. En ons product heeft keer op keer bewezen dat het hoogwaardige oplossingen biedt, gelet op onze referentielijst. Ons product wordt ook steeds vaker specifiek voorgeschreven in bestekken. Wij vragen aan bouwpartijen om goed na te denken over contactgeluid en comfort in appartementen. En denk in eindprestaties van totaaloplossingen, niet in mooie verbeterwaardes die producten beloven.”

Informatie: www.duofor.nl