Kozijnen produceren en leveren tegen de stroom in #debouwgaatdoor

Artikel delen

Corona-crisis of niet, de bouw gaat door. Maar zijn er dan geen problemen met leveranciers van bijvoorbeeld kozijnen en deuren? Bij het Duitse familiebedrijf Gerdes Fenster und Türen uit Lengerich, dat veel levert aan Nederlandse bouwbedrijven, merken ze daar helemaal niets van. Sterker nog, hier groeien ze tegen de stroom in, vertelt Anthonius Gabeler van Gerdes.

“Sinds 1998 leveren we kunststof kozijnen en deuren aan Nederland. Profielenproducent Schüco uit Weissenfels, ook in Duitsland, is onze hofleverancier voor de profielen en machines. De afgelopen jaren is Gerdes dusdanig gegroeid, dat we in december vorig jaar besloten om de productiecapaciteit uit te breiden door een tweede lasstraat te willen realiseren. En toen kwam de corona-crisis. We hebben nog even gedacht: zullen we deze uitbreiding wel doen? Maar we hebben doorgezet, want het was nu of nooit.”

Daarop is begin maart de tweede lasstraat gerealiseerd (zie ook foto), waar Gerdes de kozijnen, deuren en draaikiepramen produceert. Het gaat om gemiddeld 500 elementen en 200 hefschuifpuien per week. Die uitbreiding is meer dan welkom, want zowel in Nederland als in Duitsland gaat de bouw door. Wel met in achtneming van de regels die in het veilig werken protocol staan. Die gelden ook in Duitsland, wellicht zelfs nog strenger. “We hebben in Lengerich in het Emsland, 30 minuten over de grens bij Twente, twee fabriekshallen staan. Na de virusuitbraak hebben we direct afgesproken dat niemand meer van hal naar hal gaat, maar ook niet meer van hal naar kantoor en andersom. Ook komt niemand van onze werkvoorbereidingsvestiging in Oldenzaal in onze vestigingen in Lengerich en andersom. En de hallen zijn dusdanig groot dat de afgesproken 1,5 meter makkelijk 2 meter afstand kan zijn.”

Bovendien trekt de vraag bij Gerdes aan, merkt Gabeler, dus produceren blijft de kozijnen- en deurenproducent volop doen. Zo levert Gerdes kozijnen voor grote renovatieprojecten, zoals in Sommelsdijk, Noord-Nederland en in de Randstad, en voor nieuwbouw, zoals 31 woningen in Ede en 40 woningen in Helmond. “Daarnaast krijgen we ook aanvragen van bouwbedrijven die normaal gesproken profielen aangeleverd krijgen van collega-producenten van ook andere merken. Deze hebben echter leveringsproblemen, en wij kunnen helpen om toch aan de vraag te blijven voldoen.” Belangrijkste reden is dat Gerdes een flinke voorraad heeft opgebouwd. “Maar ook Schüco heeft dat bij hun productielocaties in het oosten van Duitsland. Vergeet ook niet dat 30 procent van het granulaat in nieuwe kozijnen afkomstig moet zijn vanuit recycling van oude kozijnen.”

Volgens Gabeler is het vooral een kwestie van rustig blijven en nu niet in paniek raken. “Ik zou iedereen willen zeggen: ga uit van je kracht, wees assertief én proactief. Dus niet stil zitten en afwachten tot de storm over is, maar blijf aan de slag en denk in creatieve oplossingen.”