Bouwkosten

Artikel delen

Toilet renoveren met nieuw tegelwerk

Renoveren van toiletruimtes is een klus waarbij veel moet gebeuren op iets meer dan een vierkante meter. Vaak is het tegelwerk uit de mode en zal het oude toilet worden vervangen door een hangtoilet, waarbij diverse leidingen worden verplaatst. We zetten de kosten en aandachtspunten van al deze werkzaamheden op een rij.

Tekst: Henk Wind

Er kunnen allerlei redenen zijn om te kiezen voor de renovatie van een toilet, maar een belangrijke ingreep is vaak het vervangen van het op de vloer staande toilet door een hangtoilet. Daarbij wordt het reservoir weggewerkt in een voorzetwand. Dat betekent veelal dat de aansluiting op de riolering verplaatst moet worden. Die moet achter de voorzetwand terecht komen. De aanvoer van de waterleiding voor vulling van het reservoir zal veelal al op die plek aanwezig zijn en kan dus vrij gemakkelijk worden aangepast.

Het WEDI I-board voor hangtoiletten werkt tijdbesparend en reduceert de faalkans.

Voorzetwand

De voorzetwand voor het reservoir vereist veel aandacht. Het toilet moet uiteraard op de juiste hoogte komen. Maar er zijn in deze wand ook sparingen nodig voor de toevoer van het spoelwater, voor de riolering, voor de ophangpunten van de toiletpot en voor de bedieningsknop. Gebruik maken van een WEDI I-board bouwplaat voor hangtoilet, bespaart enorm veel tijd en reduceert de kans op faalkosten doordat diverse sparingen al op de juiste plek zijn aangebracht. Daarbij is het WEDI I-board ook een goede basis voor tegelwerk.
Over de inbouw van het hangtoilet bij nieuwbouw is lange tijd enige discussie geweest in verband met het verplichte vloeroppervlak van een toilet. Het Bouwbesluit schrijft een vloeroppervlak voor van 0,9 x 1,2 meter. Of deze norm ook geldt bij renovatie, hangt af van de leeftijd van de woning. Wie in die ruimte een hangtoilet plaatst, haalt een deel van het vloeroppervlak weg en voldoet dus niet meer aan de norm. Inmiddels is gelijkwaardigheid aangetoond, mits er een vloeroppervlak overblijft van 0,9 x 1,05 meter én er minimaal 50 cm vrije ruimte resteert vóór de toiletpot. Met een gangbare diepte van 0,55 cm voor een hangtoilet is dat normaliter geen probleem. Overigens gelden deze maten voor het werkelijke oppervlak. Dat is dus ná het aanbrengen van het tegelwerk.

Het WEDI I-board voor hangtoiletten werkt tijdbesparend en reduceert de faalkans.

Waterdichtheid

Met een hoogte van 1,20 meter sluit het WEDI I-board aan op de gebruikelijke en verplichte waterdichte afwerkingshoogte voor toiletten. Dat hoeft niet per se tegelwerk te zijn, maar de afwerking moet wel voldoen aan eisen van waterdichtheid. Overigens voldoet tegelwerk daar ook niet altijd aan. Kleine tegels met veel voegwerk voldoen formeel wellicht niet aan de eis die het Bouwbesluit valt. Maar in de praktijk zal niemand daar naar vragen of wakker van liggen. Belangrijk bij tegelwerk is verder het aanbrengen van kit voor een blijvende waterkerende dichting van aansluitingen en hoeken.
Uiteraard is het ook mogelijk om hoger te tegelen dan 1,20 meter, bijvoorbeeld over de volle hoogte tot aan het plafond. Ook het maken van nissen in de wand met tegelwerk is mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld in de achterwand voor het reservoir. Die achterwand kan desgewenst over de volle hoogte worden doorgetrokken, maar in een toilet van de minimale afmetingen zal dat over het algemeen niet aan te bevelen zijn.

Achterwand van een toilet waarbij de voorzetwand van het reservoir tot de volle hoogte is doorgetrokken en is voorzien van een nis. En dat ook nog eens in grootformaat tegel.

Grootformaat tegels

Een trend in tegelwerk is de voorkeur voor grootformaat tegels. En dan ook echt groot formaat. Op de Bouwbeurs 2019 was zelfs een tegel te zien van 3 x 1,60 meter. Zo groot zullen de meeste tegels in de praktijk niet zijn, maar dat tegels steeds groter zijn geworden is een feit. De gemiddelde aannemer en ZZP’er moet zichzelf daarbij de vraag stellen tot welk formaat hij tegels wil verwerken. Echt grote formaten vergen andere gereedschappen en verwerkingsmethodes, aangepaste lijm en levellingsystemen. Het risico op beschadiging neemt toe en de kosten daarvan lopen op. Wellicht is het verstandig om bij echt groot formaat tegels een ervaren tegelzetter in te schakelen als onderaannemer.
Houd bij het maken van een offerte voor de renovatie van een toilet ook rekening met werkzaamheden aan de ondergrond. Bij het verwijderen van de oude tegels zijn beschadigingen van de wand vaak niet te voorkomen. Soms volstaat reparatie, soms is het beter om het stucwerk compleet te vernieuwen. Dat zal veelal pas blijken als de renovatie al in uitvoering is. Denk daarbij tot slot ook nog even aan het fonteintje: moet die afvoer alsnog in de muur worden weggewerkt? Technisch zal dat meestal wel mogelijk zijn, maar de kosten van het hakwerk moeten wel vooraf worden meegenomen, al is het maar als stelpost.

Kitwerk is bij hoeken en aansluitingen onmisbaar voor een blijvende waterdichte afwerking.

 

Download hier het bouwkosten excel bestand

 

 

Prijzen volgens Bouwdelen

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit de kostenbegrotingstool Bouwdelen.nl, dat onder meer gebruik maakt van de prijzen van Raab Karcher. De gratis te gebruiken tool is zo ingericht dat deze werkt met voorgeprogrammeerde bouwdelen. Na het ingeven van de maatvoering rekent de tool automatisch arbeid, materiaal, materieel, onderaanneming en stelposten uit. Zo is snel een complete kostenbegroting te maken.
De door Bouwdelen gecalculeerde prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Meer over bouwkosten: www.bouwdelen.nl of www.bouwtotaal.nl/bouwkosten

BouwTotaal