Corona-proof vloer isoleren dankzij robot #debouwgaatdoor

Artikel delen

Een robot inzetten om in de kruipruimte de vloerisolatie aanbrengen: het is even modern als lumineus. Bovendien is het helemaal van deze tijd, want de robot kan van buiten in de kruipruimte worden ingebracht. “Corona-proof vloer isoleren dus.”

In veel woningen waar kruipruimten lastig tot zelfs helemaal niet te bereiken, is het aanbrengen van vloerisolatie rechtstreeks aan de onderkant van vloeren onmogelijk. In dat geval wordt meestal bodemisolatie toegepast, maar dat is qua comfort en energiebesparing duidelijk minder.

Engelse innovatie

Een Engelse innovatie van het bedrijf Q-bot is door het isolatiebedrijf Isolatie.com naar de Benelux gehaald. Bij wijze van proef is inmiddels de vloer van 1 woning in Bergen op Zoom van woningcorporatie Alwel op deze manier geïsoleerd. Voor deze woningcorporatie voert bouwbedrijf Zwaluwe Bouw een grootscheepse renovatie uit. Voor deze pilot heeft Zwaluwe Bouw een woning beschikbaar gesteld, uiteraard met toestemming van Alwel.

Icynene

In deze woning is de kruipruimte niet veel hoger dan 40 cm, niet echt ideaal om medewerkers naar beneden te sturen om de vloerisolatie tegen de vloer aan te brengen. Luc Vrancken van Isolatie.com: “De robot is in Engeland door Q-bot ontwikkeld voor woningen waar de kruipruimte niet is te bereiken vanuit de woning. Hij moet dus via een boring in de funderingsmuur naar de kruipruimte worden gebracht.” Nadat de robot in de kruipruimte signaleert de robot met camera’s en sensoren waar en hoeveel het HFK-vrije isolatieschuim Icynene moet worden aangebracht. Medewerkers van Isolatie.com doen dit door middel van een console.

Corona-proof

“Omdat deze robot gemaakt is om via buitenkant van de woning de kruipruimte in te kunnen gaan, hoeven we de woning niet in. We komen dus niet in contact met de bewoners. In veel woningen kan dat niet eens omdat er geen kruipluik is, dus dan is vloerisolatie al helemaal lastig. Maar dus niet met deze robot. En juist in deze tijd van de corona-virusuitbraak, waarin we zeker bij opdrachten van woningcorporaties geen werkzaamheden in de woningen mogen uitvoeren, is dit een uitkomst. Corona-proof vloer isoleren dus”, aldus Vrancken.

In de eerstvolgende print-editie van RenovatieTotaal staat een uitgebreid artikel over deze pilot.