Mjøstårnet: ’s werelds hoogste houten gebouw

Artikel delen

Noorwegen is een uitgestrekt, dunbevolkt land. Traditioneel was het niet nodig om wolkenkrabbers te bouwen om waardevolle stedelijke ruimte te besparen. Toch valt Noorwegen op als het gaat om innovatieve kenmerkende gebouwen. Het land is ook de thuisbasis van ’s werelds hoogste houten gebouw: Mjøstårnet

Bron:The Explorer Beeld: ANTI Hamar/Moelven Limtre AS

De stad Brumunddal ligt twee uur ten noorden van Oslo en heeft 10.000 inwoners. Het kleine stadje beschikt sinds vorig jaar over een grote trekpleister, één van de meest milieuvriendelijke hoge gebouwen ter wereld. Mjøstårnet (Mjøsa-toren) is vernoemd naar het nabijgelegen Mjøsa-meer en is 85,4 meter hoog. Slechts acht meter lager dan het Vrijheidsbeeld in New York. De toren toont aan dat het mogelijk is om met lokale middelen hoge gebouwen te bouwen.

18 verdiepingen

Mjøstårnet werd vorig voorjaar na twee jaar bouwen geopend. Het 18 verdiepingen tellende gebouw kijkt uit over een idyllisch landschap en het grootste meer van Noorwegen. Het herbergt vier verdiepingen met kantoorruimte, 33 flats, een hotel met 72 kamers, een restaurant en een gemeenschappelijk dakterras. Vlakbij naast de deur werd een overdekt gemeentelijk zwembad gebouwd, ook van hout. Er is heel weinig beton en staal te zien. Beton is alleen gebruikt in de fundering, in de vloer van de eerste verdieping en in de bovenste verdiepingen. Staal wordt alleen gebruikt in de balkbindingen. Verder is het gebouw voornamelijk gemaakt van fijnspar.

Sterke, milieuvriendelijke clt balken

Staal en beton zijn goede bouwmaterialen, maar hebben hoge milieukosten. Samen is de wereldwijde productie van staal en beton verantwoordelijk voor bijna een zesde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door hout als bouwmateriaal te gebruiken, worden deze emissies drastisch verminderd. Zo kost het vervaardigen van stalen balken ongeveer twee tot drie keer meer energie en zes tot twaalf keer meer fossiele brandstoffen dan het vervaardigen van clt balken. En in tegenstelling tot alle andere bouwmaterialen, is hout 100 procent hernieuwbaar. Bovendien kunnen producten op houtbasis zelfs de koolstof “opsluiten” die wordt geabsorbeerd door de boom waaruit ze zijn gemaakt.

Glulam

De toren is voornamelijk gemaakt van ‘glulam’. Glulam is samengesteld uit kleine vuren sparren die met kleefstoffen zijn verbonden en zo balken te vormen. Glulam is bestand tegen extreme weersomstandigheden en aardbevingen. Tests tonen bovendien aan dat het net zo goed bestand is tegen vuur als beton. Uit een aantal onderzoeken blijkt ook dat houten gebouwen een goede gezondheid bevorderen. Ze verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis en de esthetische en fysieke eigenschappen van hout helpen stress te verminderen. Veel mensen vinden ook dat hout er beter uitziet en goed bij de omgeving past.

Mjøstårnet is gebouwd volgens de geprefabriceerde constructiemethode, oftwel prefab. Mjøstårnet werd met vier verdiepingen tegelijk samengesteld. De glulamconstructie is op de grond naast het gebouw gemonteerd, voordat hij omhoog en omhoog werd gehesen. Vervolgens werden de vloerplaten gehesen. Er werd alleen gebruik gemaakt van interne steigers. Groot, majestueus en goed voor mens en milieu: Mjøstårnet betekent een stap in de toekomst voor de bouwsector.