Nieuw: de NCE Meester-Gezelprijs

Artikel delen

Meester-gezel duo’s, die gezamenlijk tot een uitzonderlijke prestatie zijn gekomen, kunnen zich nu aanmelden voor een nieuwe prijs: de NCE Meester-Gezelprijs. Deze is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) in het leven geroepen om de waardering en erkenning voor de bijzondere kennisoverdracht van leermeester op gezel te vergroten. Op deze manier wil het NCE op een mooie manier onderstrepen hoe een vakman een restauratievakman wordt.


Het vak wordt niet alleen maar geleerd uit boeken, stelt NCE, maar juist ook in de praktijk van een leermeester. Door het uitreiken van de Meester-Gezelprijs wil het NCE het restauratievakmanschap én het ambachtelijk onderwijs in de spotlight zetten.

Daarom nodigt de NCE meester-gezel duo’s uit, die gezamenlijk tot een uitzonderlijke prestatie zijn gekomen. Voorwaarden: uitblinken in vakmanschap, oplossingsgerichtheid werken, in teamwork, met veel creativiteit en werkend aan kennisoverdracht. En natuurlijk moet dat bijvoorbeeld met foto’s en verhaal geïllustreerd worden aan de hand van een mooi restauratieproject aan een gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument of een historisch park/tuin of een object uit het domein van het roerend erfgoed.

Aanmelden voor deze prijs kan nog tot en met 31 mei 2020. Daarna sluit de inschrijving.
Begin juni worden drie duo’s genomineerd, die kans maken op de hoofdprijs. Van deze genomineerden wordt een korte video gemaakt, die via social media worden getoond. Tijdens de officiële opening van Open Monumentendag op 10 september 2020 worden de drie genomineerde duo’s gepresenteerd. Daarna wordt het winnende duo van de eerste NCE Meester-Gezelprijs bekend gemaakt.