fbpx

Met gemak tegels vlak

Artikel delen

Een super strakke tegelvloer. Ook met grootformaat tegels. Het strak en vlak leggen van (grootformaat) tegels of natuursteen is een uitdaging op zich geworden. Helemaal nu de formaten van tegels alsmaar groter lijken te worden. Toeleveranciers in de tegelbranche denken mee in deze uitdaging. Zo heeft Codex, fabrikant in tegellijmsystemen, al enige tijd levelsystemen in het assortiment. De systemen worden inmiddels internationaal omarmd.

Het assortiment van de tegellijmfabrikant kent inmiddels twee verschillende systemen. Het bekende systeem met zogenaamde keggen, clips en een robuuste metalen tang, codex LS 1 en het systeem met clips en spindoppen, codex LS 2. Bij dit laatste systeem is geen extra gereedschap nodig en creëer je letterlijk in één handomdraai een strak tegeloppervlak.

De transparante clips – die tevens de voegbreedte bepalen – worden ónder de tegel en in het lijmbed geplaatst. De daaropvolgende tegel wordt aan de andere zijde van de clip op zijn plaats gelegd. Afhankelijk van het systeem worden vervolgens worden de keggen in de clips geplaatst en aangedrukt met de metalen tang, of de spindoppen worden om de spinclips met schroefdraad gedraaid en de tegels worden op die manier gelijkgetrokken. Na voldoende uitharden van de tegellijm wordt het levelsysteem van Codex in de richting van de voeg verwijderd, door handig voetenwerk of met een rubberhamer. De groene keggen of spindoppen zijn vervolgens opnieuw te gebruiken.
De systemen zijn geschikt voor wand- en vloertegels, met diktes van 3 tot 20 mm. Voor de verschillende voegbreedtes zijn verschillende diktes clips leverbaar. Tevens biedt de fabrikant van beide systemen een startersset aan.

Codex
www.codex-x.nl