Nut en noodzaak van tijdelijke beveiliging dagelijks ervaren

Artikel delen

Je kunt er letterlijk en figuurlijk niet omheen: de tijdelijke beveiliging die BouWatch in heel Nederland aanbiedt. Of het nu gaat om het voorkomen van diefstal op bouwterreinen, het beschermen van mensen die per ongeluk een risicovol terrein betreden of het weren van ongenode gasten die zich tegen bepaalde activiteiten zoals het plaatsen van windmolens keren, de tijdelijke beveiliging bewijst overal en altijd zijn waarde. “Men is doorgaans heel blij met een alarmsignaal van BouWatch aan de regiopolitie, die vervolgens razendsnel in actie komt. Zo wordt een hoop ellende voorkomen.”

Marcel Roos (links) en Jelle Anema, accountmanagers bij BouWatch, constateren dat diverse partijen de keuze voor tijdelijke, betrouwbare beveiliging van terreinen maken, omdat schade wordt voorkomen en bouwprocessen minder worden verstoord.

Marcel Roos en Jelle Anema, accountmanagers bij BouWatch, constateren dat opdrachtgevers het belang van tijdelijke beveiliging (h)erkennen. Marcel: “Vroeger twijfelde men nog wel eens over het plaatsen van een BouWatch cameramast, maar in deze tijd van diefstal en protesten, alsook met de eigen rol van opdrachtgevers wat ketenaansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor veiligheid betreft, is de keuze voor tijdelijke beveiliging snel gemaakt. Ja, soms na hard met de neus op de feiten te zijn gedrukt. Als een aannemer ’s ochtends ziet dat bouwmaterialen of rijplaten zijn gestolen, dan kan hij enkele uren later al beveiliging hebben.”

Totaal servicepakket

Jelle haakt in: “Onze kracht is het totale servicepakket in één hand. We bezoeken de locatie en overleggen met de opdrachtgever over zijn wensen, maken een projectplan, onze eigen monteurs plaatsen de cameramasten en via onze gecertificeerde meldkamer bewaken wij live en 24/7 het terrein. Wij gebruiken speciale software (Video Content Analyse) die beweging van mensen kan detecteren. Vanuit de meldkamer kunnen we via een speaker die mensen op het terrein aanspreken. Als er aanleiding toe is, wordt alarm geslagen en wordt automatisch de regionale politiepost ingeschakeld. De werkwijze is zodanig betrouwbaar, dat de politie weet dat het serieus is. Met ons systeem kunnen wij het aantal valse meldingen minimaliseren en zo bouw je bij politie en opdrachtgevers vertrouwen op.”

Duurzaam

Jelle vervolgt: “Die 24/7 bewaking is mede gegarandeerd door de combinatie van duurzame, CO2-neutrale brandstofcellen en zonnepanelen voor onze Solar cameramasten. De zon schijnt niet altijd en met de brandstofcel zorgen wij voor continuïteit van de camerabeelden, ook ’s nachts. Je hoeft geen vervuilende dieselgeneratoren te gebruiken, die je ook nog eens regelmatig op afgelegen plekken of in natuurgebieden moet bijvullen met extra verkeersbewegingen. Generatoren zijn soms niet toegestaan, bijvoorbeeld in drinkwatergebieden. BouWatch hanteert standaard een duurzame werkwijze die aansluit op de milieu-ambities van hedendaagse opdrachtgevers en de EMVI-score bij aanbestedingen. Zo werken wij behalve voor bouwpartijen ook voor energiepartijen en andere opdrachtgevers die windparken, zonneparken en waterstoffabrieken realiseren. Wij zijn inmiddels uitermate ervaren in het beveiligen van diverse soorten energieprojecten.”

Voortgang projecten

Voorbeelden zijn de aanleg van windmolenparken en een stikstofinstallatie in Oost-Groningen. Daarbij wordt stikstof uit de lucht gehaald en vermengd met het hoogcalorische buitenlandse gas. Zo krijgt het dezelfde samenstelling als Groningengas en is het geschikt voor huishoudens en bedrijven. Marcel: “Bij zo’n gigantische installatie is tijdelijke beveiliging van het bouwterrein vanzelfsprekend. Maar ook bij de aanleg van funderingsvoeten voor windmolens is onze beveiliging essentieel. Windmolenparken liggen doorgaans afgelegen en vaak liggen er kostbare materialen. Die afgelegen plek trekt wandelaars en fietsers en dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, want stroom is niet zichtbaar. De kostbare materialen trekken dieven aan. Het hoofddoel is meestal om te zorgen dat de aanwezige stroomkabels niet gesaboteerd worden. Door de beveiliging wordt de voortgang van projecten niet gehinderd.”

Persoonsbeveiliging

Daarnaast worden ook de arbeidskrachten op de buitenlocatie beveiligd. Met behulp van de X-Guard persoonlijke alarm-/paniekknop kan BouWatch in geval van een alarmmelding via de dichtstbijzijnde BouWatch cameramast live meekijken en luisteren vanuit de eigen meldkamer. De getrainde centralist beoordeelt of er passende hulp dient te worden ingeschakeld, zoals de politie. X-Guard persoonsbeveiliging kan tevens in bouw- en installatiebranches worden toegepast.

Toegangscontrole

Marcel besluit: “Ter completering van ons aanbod hebben wij efficiënte toegangscontrole met geavanceerde check-in software ontwikkeld. Want niet alleen ’s nachts gebeuren er zaken die je niet wilt, ook overdag komen er ongenode personen op de bouwplaats. De toegangscontrole is te koppelen aan het beveiligingssysteem. Zo bieden wij een compleet pakket dat tijd en geld bespaart en tegelijkertijd schade en ellende voorkomt.”

Informatie: www.bouwatch.nl

 

Meer dan 10.000 locaties beveiligd

BouWatch is marktleider in Nederland voor de tijdelijke beveiliging van terreinen. Marcel Roos: “Dat zijn naast bouwterreinen ook industrieparken, transportbedrijven, autodealers en wind- en zonneparken. Soms een boer die een zwanennest wil bekijken of zeehonden die in de gaten moeten worden gehouden. We staan open voor elke vraag, maar het moet wel bij onze werkwijze passen en tijdelijk zijn.” Jelle Anema: “Daarbij maakt het niet uit of het voor één dag is of voor een paar jaar. Het maakt ook niet uit of het om één camera of een batterij aan hulpmiddelen gaat. We komen graag uw terrein bekijken voor de meest doeltreffende oplossing.”