ABB Electric Vehicle Infrastructure op z’n plek in Delft

Artikel delen

ABB en EGM delen een focus op het creëren van gezonde omgevingen. De nieuwbouw in Delft benadrukt de toewijding van het Zweeds-Zwitserse technologiebedrijf om koploper te zijn in de ontwikkelingen op het gebied van duurzame e-mobiliteit. Zowel het gebouw zelf als de onderzoeksactiviteiten binnen creëren een betere toekomst. Met de ingebruikname van alle test- en onderzoeksmogelijkheden is ABB nu volop in bedrijf.

Koploper in laadsystemen

Epyon is een Delftse start-up opgericht door voormalige studenten van de Technische Universiteit. Het bedrijf heeft een van de eerste snellaadpalen van Nederland ontwikkeld en is in 2011 overgenomen door ABB. Inmiddels verkoopt het snelladers in meer dan 70 landen. In Nederland staan de snellaadstations onder andere bij de snelwegstations van Fastned. Het nieuwe hoofdkantoor en R&D-centrum ontwikkelt en test laadsystemen. Er kan een complete stadsbus, vrachtauto of ander elektrisch ‘heavy vehicle’ naar binnen rijden voor tests met laadsystemen. Prototypes die nog niet getoond mogen worden staan afgeschermd klaar voor onderzoek. In speciale testruimtes kunnen extreme weersomstandigheden worden nagebootst om te testen hoe laadsystemen zich gedragen. Temperaturen van -40 tot +40 °C en hoge luchtvochtigheid worden hier opgewekt. Voor vele andere tests zijn computersimulatiemodellen van vrijwel elk elektrische automerk en elk type beschikbaar.

Rustige dynamiek

Verdeelt over drie verdiepingen zullen uiteindelijk zo’n 90 werknemers een werkplek krijgen. Door de open interne structuur zien en ontmoeten zij elkaar makkelijk en veelvuldig. Dat bevordert de creativiteit tussen de technici onderling en juist ook die met de mensen op kantoor. Het robuuste interieur kent één kleuruitspatting. De signaalrode centrale trap is onmisbaar en een goed oriëntatiepunt. Buiten speelt het zonlicht met de fris witte gefaceteerde gevel boven de donkere solide plint. Het ritme van de dag creëert zo een continue rustige dynamiek van licht en schaduw op het gebouw.

Gezond en duurzaam gebouw

Het compacte gebouw is aangesloten op de warmtekrachtcentrale van de TU Delft, het volledige dak ligt bedekt met zonnepanelen en het gebouw is uitermate goed geïsoleerd. Binnenin zijn de laatste technologische ABB-snufjes verwerkt. Zo hangen overal sensoren voor de verlichting en CO2-meting en is het volledige klimaatsysteem en gebouwmanagementsysteem state of the art. Fortune Magazine plaatste ABB als nummer 8 op de lijst van bedrijven die de wereld duurzaam veranderen op het gebied van e-mobiliteit. Hier in Delft werkt men aan die schonere wereld.