Nieuwe boeken voor AutoCAD (LT) 2021

Artikel delen

Zoals gebruikelijk brengt TEC/CADCollege elk jaar bij verschijning van de nieuwe versies van de verschillende ontwerppakketten van Autodesk, de bijbehorende leer- en naslagwerken uit van Ronald Boeklagen. Dit jaar staan er nog boeken op het programma voor Revit, Inventor en Fusion 360. Maar om te beginnen zijn de verschillende uitgaven voor AutoCAD en AutoCAD LT verschenen.

AutoCAD 2021 is bedoeld als zowel leerboek als naslagwerk.

Binnen de serie ‘Computer Ondersteunend Ontwerpen’ zijn drie verschillende boeken verschenen voor AutoCAD. Het dikste boek gaat over AutoCAD 2021 en beslaat maar liefst 1.580 pagina’s. De versie voor AutoCAD LT 2021 omvat 1.010 bladzijden. Wat meer handzaam is de paperback met de titel ‘AutoCAD 2021, Basisboek, Leerboek MBO’ dat 510 pagina’s beslaat en, zoals de titel al aangeeft, speciaal is bedoeld voor MBO-studenten.

Naslagwerk

Beginners krijgen in het leerboek over AutoCAD 2021 stap voor stap de basiskennis en –kunde van het CAD-tekenen, zonder al te veel details. Het boek is echter ook geschikt voor meer ervaren ontwerpers. De uitgave bevat veel achtergrondinformatie en is daarmee ook geschikt als naslagwerk.
Ook voor het boek over AutoCAD LT 2021 geldt dat het is voorzien van een groot aantal voorbeelden en illustraties alsook achtergrondinformatie en tips. De lezer leert daarbij stap voor stap alle CAD-tekentechnieken in AutoCAD LT en krijg ook informatie over meer specialistische zaken. Bovendien legt Boeklagen in het boek uit hoe de lezer AutoCAD LT kan optimaliseren voor zijn eigen werkzaamheden. Door de grafische overzichten van alle functies en mogelijkheden is dit boek ook geschikt als naslagwerk. Via de CADCollege Tools zijn aan de hand van dit boek duizenden symbolen te downloaden.

Instructiefilmpjes

Het boek over AutoCAD LT 2021 is voorzien van een groot aantal voorbeelden en illustraties.

De oefeningen uit alle boeken worden op de internetsite van de uitgever voorgedaan. Daar treft de lezer tientallen filmpjes aan. In de boeken staan QR-codes die bijvoorbeeld door een iPad gescand kunnen worden en dan direct een film tonen met verdere uitleg. Als de lezer het prettig vindt kan hij ook fysiek- of virtueel een cursus volgen waarbij hij tevens het naslagwerk en instructiefilmpjes verkrijgt.

Symbolenbibliotheek

Verder is er een nieuwe versie uitgegeven van de TEC Symbolen bibliotheek. Hierin zijn symbolen veranderd omdat de normen veranderd zijn, terwijl er ook symbolen zijn toegevoegd. De bibliotheek is ook geoptimaliseerd voor de nieuwste versies van AutoCAD met een lichte en donkere interface.
De TEC Symbolen-bibliotheek gebruikt zoveel mogelijk de nieuwste technieken van AutoCAD, zoals de annotatieve blokken. Deze blokken hebben altijd de juiste grootte ongeacht de schaal. Denk hierbij aan een vluchtplan waarbij de symbolen altijd leesbaar zijn, bijvoorbeeld 7 millimeter, of de schaal van de plattegrond nu 1:10 is of 1:100. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van dynamische blokken. Hierbij is het mogelijk om een voorbeeldplattegrond te plaatsen en daarna net zolang aan de muren te trekken totdat de plattegrond de juiste grootte heeft. De muurdikten en de arceringen worden in het blok op de voorgeschreven waarden gehouden. Een ander voorbeeld: de gebruiker kiest een bout, sleept die naar de tekening en trekt deze uit totdat deze lang genoeg is. De bout krijgt dan altijd een maat die te koop is. De symbolen worden gepresenteerd op overzichtelijke toolpalettes. Omdat deze nieuwe technieken een andere manier van werken met zich meebrengt is voor internet een aantal voorbeeldfilmpjes gemaakt.
De bibliotheek is aangepast aan de nieuwe symbolen en pictogrammen voor vluchtwegen en veiligheidsvoorzieningen. Er zijn ook nieuwe symbolen toegevoegd voor de bouw- en procesindustrie.

CAD in Coronatijd

Het boek voor MBO-studenten.

De tekeningen en 3D-modellen zijn eenvoudig te delen via de Cloud. De betrokkenen kunnen dan met meerdere mensen aan een project werken. AutoCAD is daarbij uitgebreid met functies die de wijzigingen tussen tekeningen en 3D-modellen zichtbaar maakt door verschillende kleuren te gebruiken. Als de tekening in de cloud is opgeslagen, kunnen ook verschillen getoond worden tussen de verschillende versies. Een ontwerper kan het model van vandaag vergelijken met die van gisteren en ziet direct wat er gewijzigd is. Daarmee wordt het thuis werken een stuk makkelijker.

Aangepaste cursussen

Bij de cursussen bij TEC/CADCollege wordt er les gegeven in een standaard leslokaal en een virtueel leslokaal. Een klassikale les in een leslokaal wordt algemeen gezien als de beste lesvorm. Bij deze lesvorm is – in verband met de coronacrisis – het aantal leerlingen sterk verkleind om de afstand tussen de leerlingen en docent te waarborgen. En als er hulp moet worden gegeven, neemt de docent vanuit zijn computer het scherm van de leerlingen over.
Een virtueel leslokaal staat bij de cursist thuis. Deze gebruikt dan twee schermen. Het eerste scherm is de eigen telefoon of tablet. Via videobellen over Wifi is de cursist verbonden met de docent en met de medecursisten in beeld- en geluid. Het tweede scherm is de eigen computer. Met deze computer thuis krijgt de cursist de besturing over een computer in het leslokaal. Hiermee werkt hij of zij van afstand op één van de krachtige CAD-computers uit het leslokaal van TEC-CADCollege.
Uiteraard is het ook mogelijk om thuis een cursus te volgen met de CAD-boeken van het CADCollege en een demoversie van de software. In de boeken staat de theorie. Na de theorie volgt de geleide instructie. De lezer wordt aan de hand genomen en leert stap voor stap de handelingen uit te voeren. Er zijn honderden oefeningen opgenomen, die zoals hiervoor al aangegeven met een QR-code te benaderen zijn.

www.cadcollege.nl