Festool presenteert spraakmakende noviteiten

Artikel delen

Tijdens een PR-livestream – want zo gaat dat tegenwoordig in coronatijd – toonde Festool op 26 mei vanuit de hoofdvestiging in het Duitse Wendlingen talrijke noviteiten. Zo komt er in oktober 2020 een nieuwe langnek schuurmachine van PLANEX op de markt met LED-verlichting en excentrische beweging. Ook kunt u vanaf september swingen op de bouwplaats met de TOPROCK Bluetooth® speaker geïntegreerd in de Systainer-deksel. Daarnaast komt er in die maand een accu-kantenschuurmachine op de markt.

Tekst: ing. Frank de Groot

De nieuwe langnekschuurmachine PLANEX LHS 2 225 EQI-Plus heeft LED-verlichting en een excentrische beweging.

“Festool richt zich bij de ontwikkeling van gereedschap op gezondheid, veiligheid, ergonomie, mobiliteit en digitalisering. Verdergaande digitalisering helpt bij het verhogen van de productiviteit en maakt het werken eenvoudiger. We werken daarbij veel samen met onze gebruikers. Het is altijd weer fijn om de positieve reacties van gebruikers te horen bij het testen van met nieuwe machines”, opende dr. Christian Rolfs, voorzitter van de directie van Festool GmbH de bijzondere PR-livestream.

Langnekschuurmachine

Vervolgens kwamen enkele ervaren Festool trainers naar voren, die diverse noviteiten lieten zien. De eerste noviteit, die in oktober op de markt komt, is de langnekschuurmachine PLANEX LHS 2 225 EQI-Plus. Met een langnekschuurmachine kunnen eenvoudig wanden en plafonds van diverse materialen worden geschuurd, zoals droogbouwplamuur, gipspleister en dispersieplamuur. “Maar de klant wil een steeds vlakker en gladder oppervlak van onder meer stucwerk. Dan moet je dus heel fijn werken, want iedere fout zie je. Probleem is vooral een gebrek aan goed licht, waardoor je oneffenheden niet ziet. Dan is het weer de bouwlamp erbij en opnieuw schuren. Ook wordt het materiaal dat gebruikt wordt voor de afwerking steeds zachter”, zegt één van de trainers.
Festool heeft een antwoord gevonden op dit probleem: een langnekschuurmachine met LED-verlichting en excentrische beweging. Rond de schuurschijf bevindt zich een LED-verlichting die het oppervlak perfect verlicht tijdens het schuren. Voordeel van de excentrische beweging van de schuurschijf is dat het schuurbeeld veel fijner is en er geen schuurschroeven ontstaan bij het aanzetten. Dat is namelijk met een roterende machine wel het geval. Ook worden trillingen verminderd. Met een app op de smartphone kan de lichtsterkte worden geregeld. Verder toont de app storingsmeldingen en oplossingsmogelijkheden.
De machine is echter uitgerust met nog meer noviteiten. Het langdurig werken met een langnekschuurmachine aan plafonds kan behoorlijk belastend zijn voor de spieren. “Deze machine zuigt zich echter enigszins vast aan het plafond, waardoor de gebruiker in principe zelfs met één hand zou kunnen werken. Maar dat raden we af: werk altijd met twee handen. De aanzuiging is trouwens instelbaar”, aldus de trainer. De werklengte van de steel is aan te passen of uit te breiden met maximaal twee verlengingen. De modulaire lengten zijn 1,20, 1,65 of 2,10 meter.
Uiteraard is de Planex aan te sluiten op een stofzuiger: in dit geval de CTL36 E AC. Deze heeft een reservoirvolume van 36 liter en een automatische hoofdfilterreiniging Autoclean (AC). De reiniger houdt het filter stofvrij en garandeert een constant hoog zuigvermogen. Daarnaast vliegt het stof door de excentrische beweging niet door centrifugaalkrachten naar buiten en is dus beter af te zuigen.

De nieuwe langnekmachine zuigt zich enigszins vast aan het plafond, waardoor de gebruiker veel minder inspanning hoeft te verrichten.

Kantenschuurmachine

Het uren ploeteren met een schuurblok om randen te schuren is voorbij! “Hoe vaak hebt u een rand moeten vernieuwen en hebt u zo kostbare tijd verloren? Elke rand is anders. Soms gezaagd of gefreesd, soms onbewerkt of gelakt. En u wilt ze allemaal perfectioneren. Met de innovatieve oplossing van Festool, de kantenschuurmachine, slaagt u hier snel en eenvoudig in”, aldus één van de trainers.
De accu-kantenschuurmachine ES-ETSC 125 3,1 I-Plus plaats je zo op een werkstuk, zoals een tafelblad, waarvan de kant geschuurd moet worden. Daartoe is deze kantenschuurmachine uitgerust met een horizontaal steunstuk met glijplaat. De glijvoering op de glijplaat kan afhankelijk van het oppervlak eenvoudig worden vervangen: velours voor gevoelige oppervlakken, kunststof voor alle andere oppervlakken.
De machine kan uit de voeten met zowel een gezaagde als gefreesde kant, onbewerkt of gelakt. De kanthoogte kan variëren van 5 tot 60 mm. De hoekinstelling is aanpasbaar van 43 – 92°. Hierdoor ligt de machine altijd perfect tegen de rand aan. De machine werkt op een 18 V – 3,1 Ah li-ion accu en heeft een Ø 125 mm steunschijf. De schuurmodus is tot slot instelbaar voor hard of soft schuren. Uiteraard is stofafzuiging mogelijk. Deze noviteit is vanaf september verkrijgbaar.

De accu-kantenschuurmachine ES-ETSC 125 3,1 I-Plus plaats je zo op een werkstuk, zoals een tafelblad, waarvan de kant geschuurd moet worden.

Overige noviteiten

Verrassend nieuwtje is verder de Systainer met een geïntegreerde Bluetooth® speaker. Deze ‘Toprock’ heeft een Bluetooth® speaker in het Systainer-deksel. Hierdoor combineert u de voordelen van het Festool Systainer-systeem met een uitstekend geluid. Vier krachtige luidsprekers zorgen in combinatie met de slim ontworpen resonantiekamer voor een helder en volumineus geluid. U wilt nog meer? Sluit dan eenvoudig twee Toprocks aan op uw smartphone en geniet van een ruimtevullend stereogeluid. Er is ook een USB-uitgang beschikbaar voor het laden van externe apparaten. Het systeem werkt met accu of netsnoer. Ook voor deze noviteit moet u geduld hebben tot september.
Aandacht was er verder voor de nieuwe accu-slagschroevendraaiers van de TID 18-serie. Deze compacte koolborsteloze krachtpatser overtuigt dankzij robuust slagwerk met enorme levensduur. Bovendien draait de TID 18 met ¼”-gereedschapsopname uitsluitend aan de schroef en niet aan de pols: daarvoor zorgt het tangentiële slagwerk zonder krachtrovende terugslag. Verder weegt de machine slechts 960 gram. De T-modus voor zelfborende schroeven herkent de overgang van plaatstaal naar hout en past het toerental automatisch aan.
Tot slot kwam de mobiele inklapbare zaag- en werktafel STM 1800 aan bod. Houten steunen ondersteunen het werkstuk/plaatmateriaal optimaal en maken een precieze bewerking mogelijk. Het bijzondere: zelfs platen tot een grootte van 3100 x 2150 mm kunnen nu door één persoon en zonder verdere hulp opgenomen worden. Voor nog comfortabeler werken is de tafel afhankelijk van de gewenste werkhoogte tot 90 cm in hoogte verstelbaar en verandert met de handcirkelzaag en geleiderail tot een mobiele plaatzaag. Een kiepfunctie zorgt ervoor dat de rug wordt ontzien bij het aanbrengen en weer afnemen van grote platen. Deze werktafel is vanaf heden al te verkrijgen.

Verrassend nieuwtje is de Systainer met een geïntegreerde Bluetooth® speaker. Deze ‘Toprock’ heeft een Bluetooth® speaker in het Systainer-deksel.