Alleenstaand en twee-onder-een-kap in prefab

Artikel delen

De komende tien jaar moeten er 845.000 nieuwe woningen bij komen om te voorkomen dat het woningtekort verder oploopt. Dat is één van de belangrijkste conclusies in de ‘Staat van de woningmarkt 2020’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die woningen moet ook nog eens betaalbaar, energieneutraal of –leverend zijn, klimaatadaptief, circulair en met de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen ook van hoge kwaliteit. Hoe doen we dat met ook nog eens een tekort aan vakmensen? Volledige prefabricage biedt volgens Johan Oltvoort, directeur van OLCAS en OLBECON, het antwoord. Juist ook voor kleinschalige woningbouw.

Tekst: Frank de Groot
Beeld: OLBECON

Bouw van een twee-onder-een-kap Bloqz-woning.

In het jaarlijkse rapport ‘Staat van de woningmarkt’ staan de belangrijkste ontwikkelingen in de woningmarkt van het afgelopen jaar. Het rapport werd in juni 2020 door minister Ollongren aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook op Prinsjesdag bleek dat de (woning)bouw brede steun tegemoet kan zien door het naar voren halen en versnellen van werk, de honorering van extra projecten van bouwende woningbouwcorporaties, afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters en de voorbereiding van een garantiefonds voor de woningbouw. Bijna twee miljard euro wordt uitgetrokken voor het naar voren halen van geplande investeringen voor infrastructuur, woningbouw én onderhoud en verduurzaming van rijksgebouwen.
Kortom; er moet flink gebouwd worden de komende jaren. “De doelstellingen gaan we echt niet halen als we op een traditionele wijze blijven bouwen. Bovendien: waar halen we voldoende vakmensen vandaan? De oplossing is verdergaande prefabricage en industrialisatie. Voor seriematige woningbouw lukt dat nog wel. Maar de talloze alleenstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen? Daar zijn de grote prefab-bouwers in ons land niet zo in geïnteresseerd. Wij bieden echter aannemers de kans ook die kleine projecten succesvol volledig in prefab te bouwen.”

De verdiepings- en dakvloer kunnen voorzien worden van betonkernactivering.

Ontzorgen in prefab

Johan Oltvoort is oprichter van OLBECON (Oltvoort BetonConstructies) in 2013 en OLCAS (Oltvoort Casco) in 2018. “Ik zie toekomst in het leveren van totaalsystemen, in plaats van het produceren van één bepaalde systeemvloer of -wand. Wij willen aannemers ontzorgen, waardoor prefabricage ook voor kleinere aannemers en/of kleinere projecten aantrekkelijk wordt.”
OLBECON kan alle typen vloeren leveren: geïsoleerde en ongeïsoleerde kanaalplaatvloeren, voorgespannen-ribbenvloeren, voorgespannen en traditioneel gewapende breedplaatvloeren en combinatievloeren. Ook levert het bedrijf prefab betonnen wanden, zoals geïsoleerde sandwichpanelen, massieve panelen, holle wanden, cascowanden en prefab kolommen.
Volgens Oltvoort zit de meerwaarde van zijn bedrijf in onafhankelijkheid en kennis van diverse systemen: “Wij zijn niet afhankelijk van een bepaald type vloer of wand, zodat we altijd de beste oplossing kunnen bieden. Daarnaast ontzorgen wij zowel de klant als de producent doordat wij adviseren, verkoop doen, al het teken- en rekenwerk uitvoeren en de klant begeleiden. Daarnaast kunnen wij ervoor zorgen dat alle benodigde leidingen al in het casco zijn opgenomen. Dat scheelt enorm veel werk op de bouwplaatsen, zoals frezen, leidingen aanbrengen en dichtstrijken. Verder verzorgen wij de totale planning en logistiek.”
Vooral bij kleinere projecten is de genoemde werkwijze veel efficiënter dan dat een klant direct naar een producent van één type vloer- en/of wandsysteem gaat. “Stel dat er meerdere vloersystemen in een woning zitten, zoals combinatievloer, breedplaatvloer en kanaalplaatvloeren, dan moet je met al die partijen onderhandelen en samenwerken. Bij ons is er maar één aanspreekpunt en wij zorgen ook voor een optimale afstemming en logistiek. Voorwaarde voor succes is wel dat er al vroegtijdig wordt nagedacht over prefabricage.”

Prefab woning

Een volgende stap was de eigen ontwikkeling van betaalbare en snel te bouwen prefab woningen. “Daartoe heb ik in 2018 OLCAS opgericht. Wij richten ons vooral op kleinere projecten. Inmiddels leveren we bijna iedere week een traditioneel prefab betonnen casco. Met de huidige manier van bouwen kunnen er in Nederland – als alles mee zit – 65.000 van de in totaal 85.000 benodigde woningen per jaar neergezet worden. Wij denken dat wij kunnen meehelpen dat gat van 20.000 woningen te dichten met onze prefab casco’s en vooral met ons nieuwe prefab concept Bloqz”, aldus Johan Oltvoort. “Hiermee helpen we vooral de kleinere aannemers die ook prefab willen bouwen. Nu is prefabricage nog vaak het terrein van de grote bouwbedrijven, die een hele trein opzetten om seriematige woningbouw in prefab te realiseren. Maar kleinere bouwbedrijven hebben vaak te maken met alleenstaande woningen, twee-onder-een-kappers of kleine woonblokjes. Met prefab kunnen ze ineens zeven woningen per jaar bouwen, in plaats van vijf. Dat scheelt veel in de omzet. Bovendien gaan de faalkosten omlaag, heb je minder handjes nodig op de bouwplaats en wordt de werkvoorbereiding veel korter. Tel uit je winst.”

Bloqz-concept

Het Bloqz-concept bestaat uit een tweelaagse woning met een begane grond oppervlakte van 44 m2. “Niet esthetica, maar efficiëntie was onze drijfveer. Voor dit concept zijn heel weinig handjes op de bouwplaats nodig. Daarvoor hebben we vooraf vier doelstellingen geformuleerd. De woning moet circulair, energieneutraal, binnen twee weken te plaatsen en betaalbaar zijn. Dan moet je denken aan een bedrag tussen de anderhalf en twee ton, inclusief BTW, keuken, badkamer, zonnepanelen en warmtepomp. De prijs is wel exclusief grond en is natuurlijk afhankelijk van het aantal.”
Opvallend is verder dat de verdiepings- en dakvloer zijn voorzien van betonkernactivering. Leidingen voor verwarming en koeling liggen aan de onderzijde van de vloeren, waardoor uitstraling naar beneden plaatsvindt. Oltvoort legt uit: “Bij betonkernactivering maak je optimaal gebruik van de warmte-accumulerende eigenschappen van beton. De temperatuur van het water is in de winter slechts 22 tot 27°C. Deze geringe warmtevraag laat zich prima combineren met een warmtepomp. In de zomer kun je met hetzelfde systeem koelen. Maar daar horen ook goed geïsoleerde vloeren, gevels en daken bij. De Rc-waarde van de begane grondvloer is 3,5 m2K/W, gevel 5,5 m2K/W en dak 6,0 m2K/W. In combinatie met zonnepanelen op het dak, verwachten we dat de woning nul-op-de-meter (NOM) is. Doordat er verder alleen droge verbindingen en plug en play-koppelingen worden toegepast, is de woning compleet demontabel en dus circulair. Naast verwarmen kan er ook gekoeld worden. Afgelopen zomer was het buiten 36° C en binnen 21°C. Naast energie voor koelen en het gebruikelijke energieverbruik werd er nog energie aan het net geleverd.
Oltvoort besluit: “Wij zoeken partners in de bouw die samen met ons de Bloqz-woningen of op andere wijze met het gebruik van prefab elementen de kleinschalige woningbouw op grotere schaal willen oppakken! Hierdoor kunnen we volgende stappen zetten”