Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Bedrijfshuisvesting onder een glazen stolp

Schoneveld Breeding is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het veredelen van bloemenzaad. Ze produceren en selecteren. Werken samen met kwekers over de hele wereld. Vermarkten hun zaden. En inspireren consumenten in hun woonplezier. BDG Architecten heeft voor hen een innovatief en duurzaam exploration center ontworpen.

Bron: BDG Architecten Fotografie: Gerard van Beek Fotografie

Er gebeurt meer dan alleen werken: educatie, ontmoeten, commercie, ontspanning en onderzoek komen daar samen. Het laboratorium, de kweekafdeling, kantoren en bezoekersruimtes zijn in verschillende gebouwen gehuisvest, geïnspireerd op de boerderijen uit de omgeving. Daardoor heeft het totale complex van ruim 24.000 m2 veel weg van een eigentijds boerenerf onder een glazen stolp.

Bedrijfsproces in de etalage

De grote kas die over alle faciliteiten heen staat, maakt Schoneveld Breeding duidelijk herkenbaar. Van buiten is al zichtbaar wat het bedrijf allemaal in huis heeft. Bovendien is door het overkoepelende glas extra ruimte ontstaan waar (internationale)bezoekers, zonder het werkproces te verstoren, volgens een route kunnen rondlopen en zien hoe ze bij Schoneveld Breeding tot het beste bloemenzaad komen. De glazen wanden dienen als etalage zodat de gasten vanuit de centrale ruimte de planten in de kassen zien, in het laboratorium kunnen kijken en de potmachine zien draaien. De aantrekkelijke presentatie- en vergaderplekken bieden ruimte om kennis en innovaties met elkaar te delen.

samenkomen op het overdekte terras

Ook voor de medewerkers zelf brengt de extra ruimte voordelen met zich mee. In het midden is een ontmoetingsplek gecreëerd waar de verschillende type medewerkers, die verdeeld zijn over de vier gebouwen, met elkaar samenkomen om te lunchen. Mede door de straatjes die op dit punt bij elkaar komen, ademt deze plek de sfeer van een terras. Een aantal gebouwen is bereikbaar via een trap. Deze sluiten aan op de loopbruggen die leiden naar de vergaderruimtes op de eerste verdieping van de gebouwen. Ook deze loopbruggen zorgen ervoor dat de werkprocessen niet worden verstoord, maar het bedrijf wel toegankelijk is voor publiek.

De verschillende gebouwen onder de glazen stolp refereren naar de hooischuren, kapschuren en T-boerderijen die in Gelderland te vinden zijn. Niet alleen om aan te sluiten op de boerenbedrijven in de omgeving. Maar ook om te voorkomen dat het complex aanvoelt als een bouwwerk van onmenselijk afmetingen. Door de diverse faciliteiten in losse onderdelen op te splitsen en de sfeer van het boerenleven in de gebouwen terug te laten komen, blijft het complete bedrijf natuurlijk en aangenaam aanvoelen.

BouwTotaal