Handjes tekort

Artikel delen

Voordat we in de Corona crisis terecht kwamen werden we hard geconfronteerd met het zogenaamde ‘handjes tekort’. Best wel een luxeprobleem. En nu, met de gestelde nieuwe regels die gelden voor de anderhalve meter afstand, wordt het nog erger. We konden al vaak niet eens voldoende mensen krijgen op de bouwlocatie. We worden nu ook nog eens gedwongen om met minder mensen dezelfde klus klaren. Efficiënter werken en dan ook nog alles in de gestelde tijd klaar krijgen, wordt een steeds grotere opgave.

We gunnen onszelf ook steeds minder tijd. Alles moet sneller en efficiënter. Gelukkig worden we geholpen. Als je alleen al kijkt naar maaltijdbereiding. Vroeger kon ik er wel eens anderhalf uur over doen om een maaltijd op tafel te krijgen. De tijd hangt natuurlijk af van wat je maakt en hoe geoefend je bent. Nu kan je voorgesneden groenten, geschilde aardappels of zelfs complete maaltijden kopen in de supermarkt. Voor een paar euro heb je zelfs binnen een half uur een verse maaltijd met goede smaak op tafel staan. Dat is voor velen steeds meer een uitkomst. Gewoon lekker eten en tijd over hebben om andere dingen te doen.

Ik zie dat ook in de bouw. Voorheen had de aannemer al krap de tijd om zijn opdracht te klaren, maar nu moet alles nog sneller, efficiënter, goedkoper. En dan is er ook nog minder de ruimte om te bouwen. Opdrachtgevers worden daarbij niet minder kritisch. En faalkosten, die moeten natuurlijk ook naar beneden.

Prefab

De prefab bouwers, met overvolle orderportefeuilles, zullen zeker ook onder druk staan, maar hebben wel veel meer constante factoren. Constante kwaliteit, constante snelheid, veel minder faalkosten. Je ziet dat in de ‘bouwfabriek’ de planning perfect kan worden afgestemd. Je kunt een dak of dakkapel al prima in elkaar zetten zonder het dak op te hoeven gaan.

We kunnen nog heel wat innoveren in de bouw. Ik was onlangs op bezoek bij Probin in Borne en trots lieten ze mij zien dat prefab op alle niveaus kan helpen. In Borne maken ze complete meterkast modules, precies op maat, voor een klant die deze in één keer in het trapgat plaatst. Geen bouwpakket op locatie, maar een complete installatie met alle leidingen op de juiste plek. Nu heeft de opdrachtgever gelukkig nog steeds geen handjes over, werk zat, maar kan door prefab in minder tijd zijn opdracht beter realiseren.

Michael Steenbeek
Formulemanager Probin