Hoogwaardige lijm waarborgt kwaliteit waterornament

Artikel delen

Een behoorlijke technische uitdaging voor Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek en Fonteintechniek Gruppen: ingebed in de bestrating op het Burgemeester Jansenplein in hartje Hengelo is een bijzonder waterornament geconstrueerd. Een waterkunstwerk met 39 bedriegertjes en 13 jumping jets die een waterparabool van 3,5 meter hoogte creëren. Het water wordt opgevangen op een 500 m2 grote betonplaat met daarop dezelfde pleinbestrating en een stelsel van lijngoten. De straatbakstenen zijn op het beton verlijmd en vloeistofdicht afgegoten. Met codex Fliesopur als hoogwaardige lijm. Een product dat een antwoord biedt op de extreme eisen bij dit project.

Beeldmateriaal: gemeente Hengelo

Jeroen Schaepers. applicatiespecialist en technisch adviseur voor het merk codex (tegellijmproducten) bij Uzin Utz Nederland: “Een waterdichte constructie, een vochtige omgeving voor de gelijmde stenen, een bestrating die zwaar wordt belast met vrachtwagens voor op/afbouw van markten en evenementen, het was duidelijk dat hier geen doorsnee tegellijm paste. Fliesopur is een zeer flexibele tweecomponenten polyurethaanlijm voor keramiek en natuursteen vloerbedekking, met als kenmerkende eigenschappen dat de lijm vervormbaar, spanningcompenserend en watervast is, een hoge hechtsterkte en schuifweerstand bezit en grote belastingen aankan. Het product heeft zich al decennia in extreme (buiten)toepassingen op diverse ondergronden bewezen. En het is een duurzaam product, wat hoog op het wensenlijstje van aannemer en opdrachtgever gemeente Hengelo stond.”

In samenspraak met Dusseldorp is als verwerker Mulder Aannemersbedrijf BV uit Hengelo geselecteerd om vanuit een kwalitatief product ook een hoogwaardig eindresultaat te waarborgen. Schaepers: “Ook voor verwerkers biedt deze lijm voordelen: de bakstenen zijn direct op het gestraalde beton gelijmd; je hebt geen primer nodig. Dat scheelt een tijdrovende en kostbare arbeidsgang. Het resultaat is een hechting die vele malen beter is dan een poedertegellijm. Alle partijen hebben zich bij dit project vanaf de technische keuzes tot de verwerking ingezet voor het beste eindresultaat. Inclusief de keuze van de geëigende lijmsoort. Het waterornament is een bijzonder project, maar zo zijn er veel projecten die de juiste lijm verdienen. Zeker in buitentoepassingen.”

codex | Een merk van Uzin Utz Nederland
www.codex-x.nl