Bouwkosten

Artikel delen

PS-bekisting geïsoleerde funderingsbalk

Er zijn verschillende manieren om op een paalfundering een betonnen funderingsbalk aan te brengen. Systemen van EPS zijn efficiënt te gebruiken als verloren bekisting en zorgen voor een goed geïsoleerde aansluiting van de begane grondvloer. We zetten de kosten van het maken van een geïsoleerde funderingsbalk op een rij.

Tekst: Henk Wind
Beeld: De Hoop Pekso

Met de PS bekisting vormt de thermische schil een doorgaande lijn die alleen wordt onderbroken door de funderingspalen.

Een PS-funderingskist is een efficiënte manier voor het maken van een betonbalk over een paalfundering.

Elk gebouw begint met een goede fundering. Die moet uiteraard sterk genoeg zijn en bestand zijn tegen grondcontact. Bijna elke fundering in Nederland bestaat dan ook uit beton. Maar om een goed gebouw te maken dat comfortabel en energiezuinig is, begint de aandacht voor isoleren ook al in de fundering. Door de funderingsbalk te isoleren, ontstaat een koudebrugvrije oplegging van de begane grondvloer. De thermische schil blijft daardoor één doorgaande lijn, die alleen wordt onderbroken door de palen onder de funderingsbalk.

De kunststof trekpennen van de Superkist liggen verdiept in de bekisting.

Losse componenten of U-vorm

Er zijn meerdere leveranciers die PS-bekistingen maken voor funderingsbalken. Elke leverancier heeft daarvoor zijn eigen systeem. Sommige bekistingen bestaan uit losse componenten voor de wanden en de vloer van de kist; andere bestaan uit U-vormige bekistingen. De bekistingen zijn in allerlei maten verkrijgbaar, in hoogte en breedte, zodat de maat optimaal af te stemmen is op wat in een project nodig is. PS is gemakkelijk te bewerken, voor bijvoorbeeld T-aansluitingen of hoeken en de doorvoer van mantelbuizen.
De prijs van de funderingsbalk bestaat grotendeels uit drie grote posten: de bekisting, de wapening en het beton. De afmetingen zijn dus van grote invloed op de prijs, met name door de benodigde hoeveelheid beton en wapening.

Beugels

Stellen van een PS-funderingskist begint met het egaliseren van de ondergrond. Veel systemen werken met een onderbeugel die op de ondergrond wordt geplaatst en die de PS-kist op zijn plek houdt. Aan de bovenzijde van de kist komen bovenbeugels om de druk van het beton te weerstaan. Deze beugels worden toegepast in combinatie met vuren regels langs de randen. Een andere mogelijkheid is het werken met zogenaamde wandelstokken. Dit zijn wapeningspennen die als haringen in de grond worden geprikt. Uiteraard komt er wapening in de kist, met de nodige afstandshouders naar vloer en wanden. Een prefab korfwapening is ook mogelijk. Dat scheelt tijd en moeite op de bouwplaats.

Op de hoeken komen twee bekistingsdelen onder verstek bij elkaar.

Kunststof trekpennen

De Hoop Pekso heeft het PS-bekistingssysteem doorontwikkeld tot de zogenaamde Superkist. Dit systeem werkt zonder boven- en onderbeugels. De kist wordt gefixeerd met wandelstokken. Aan de bovenzijde komen kunststof trekpennen door de kistwanden, in plaats van de gebruikelijke bovenbeugel over de kist heen. Deze trekpennen voorkomen dat de kist uit elkaar spat door de zijdelingse druk van het beton. Doordat de kunststof trekpennen door de kistwanden zitten, vormen ze geen belemmering voor het afwerken van de bovenzijde van het beton. Ook hoeven ze na het storten niet te worden verwijderd. Het systeem werkt zonder houten regels, wat bespaart op zowel arbeid als materiaal. De Hoop Pekso levert ook prefab hoekstukken voor de Superkist.
Voor onze kostenberekening gaan we uit van een funderingsbalk voor een gebouw van 6 x 10 meter, met in het midden nog een dwarsbalk van 6 meter. In de opbouw zijn dus vier hoeken nodig en twee T-aansluitingen. De betonbalk is 400 mm breed en 500 mm hoog. Als systeem kiezen we voor de Superkist van De Hoop Pekso. We berekenen de kosten met het online-programma Bouwdelen.nl. Aan de hand van de maatvoering en het aantal hoeken en T-aansluitingen genereert dit programma een complete kostenberekening van materialen, manuren en materieelinzet.

De lichtgewicht bekistingselementen zijn gemakkelijk hanteerbaar.

Download hier het exel bestand bouwkosten

Prijzen volgens Bouwdelen

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit de kostenbegrotingstool Bouwdelen.nl, dat onder meer gebruik maakt van de prijzen van Raab Karcher. De gratis te gebruiken tool is zo ingericht dat deze werkt met voorgeprogrammeerde bouwdelen. Na het ingeven van de maatvoering rekent de tool automatisch arbeid, materiaal, materieel, onderaanneming en stelposten uit. Zo is snel een complete kostenbegroting te maken.
De door Bouwdelen gecalculeerde prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Meer over bouwkosten: www.bouwdelen.nl of www.bouwtotaal.nl/bouwkosten

BouwTotaal