Nieuwe eis voegafwerking van plafonds

Artikel delen

Om scheurvorming in gipsplatenplafonds zo goed mogelijk te voorkomen, hebben de NBVG, Nederlandse Branche Vereniging Gips, en NOA besloten om per 1 januari 2021 een nieuwe eis voor voegafwerking van plafonds toe te voegen aan de TBA-richtlijn 3.3.: ‘Verwerkingsvoorschrift voor het monteren van wanden en plafonds met gipskartonplaten en gipsvezelplaten’. Deze eis houdt in dat voor de voegafwerking van plafonds de toepassing van papierband of glasvlies is vereist.

Foto: Festool.

“Met name de afgelopen jaren zijn er steeds vaker schades ontstaan in gipsplatenplafonds”, meldt Hermen de Hek, plafond- en wandspecialist van het Technisch Bureau Afbouw (TBA). “Die komen dan altijd op de plaatnaden. De scheurvorming ontstaat door (extreem) vochtige omstandigheden tijdens de bouw en (extreem) droge omstandigheden tijdens het gebruiken van het gebouw. Om de kans op scheurvorming op de naden van de gipsplatenplafonds te verkleinen, willen we de voegafwerking daarom sterker maken.”

Het toepassen van gaasband leidt in de praktijk te vaak tot scheurvorming. Papierband of glasvliesweefsel in de voegafwerking is veel sterker, waardoor de kans op scheurvorming wordt beperkt. Daarnaast heeft de branche voor de verschillende fases de klimatologische- en bouwplaatsomstandighedeniets anders en duidelijker omschreven.

De nieuwe eis is opgenomen in TBA-richtlijn 3.3 Verwerkingsvoorschrift voor het monteren van wanden en plafonds met gipskartonplaten en gipsvezelplaten aangepast. Deze richtlijn kunt u vinden onder www.tbafbouw.nl/publicaties.