Asbest eraf en nieuw dak erop

Artikel delen

Eén bedrijf dat zowel het asbest veilig verwijdert en afvoert als aansluitend een nieuw dak aanbrengt. Dat scheelt een hoop geregel en afstemmingsproblemen. Middendorp Montage verving in enkele weken de asbesthoudende daken en gevelbekleding van de loodsen en winkel van Jos Martens & Zoon BV in Mariahout.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Middendorp Montage BV

dak

Jos Martens & Zoon is al in 1890 opgericht en is nog steeds een familiebedrijf. Dit bedrijf met predicaat ‘Hofleverancier’ levert gereedschap, machines, groot materiaal en aanvullende producten voor tuin-, park- en landbouw. Het bedrijf heeft verder een ruime werkplaats voor onderhoud en een showroom. “In 1976 zijn asbesthoudende golfplaten op de daken en tegen de bovenzijde van de gevels aangebracht. Aan de binnenzijde van de daken bevonden zich Dupanel hardschuim isolatieplaten. De daken en de gevelbekleding waren aan vervanging toe, maar we wilden natuurlijk ook van dat asbest af”, zegt Jos Martens.
Maar waar vind je een goede aannemer om de dak- en gevelrenovatie met asbestverwijdering aan te pakken? “Wij zitten in landelijk gebied en ik zag dat Middendorp Montage bij meerdere agrarische bedrijven actief was om asbest te verwijderen en daken te vervangen. Navraag gaf louter positieve reacties, dus toen was de keus voor Middendorp Montage snel gemaakt. Daar hebben we achteraf ook geen spijt van gehad!”

garage pand

Asbestverwijdering

Alvorens Middendorp eind 2019 aan de slag ging, moesten de loodsen worden ontruimd. “Je wilt geen asbestdeeltjes op je producten en materieel hebben”, verklaart Martens. Middendorp verzorgde vervolgens de asbestinventarisatie en sloopvergunning. Ook werd er tijdens en na de sloop gezorgd voor een schone omgeving. Na sloop is de asbest afgevoerd en is er een nieuw dak gemonteerd. Ook zijn de asbest gevelplaten vervangen. One-stop-shopping dus.

Nieuw dak

Op het dak bevonden zich 2565 m2 asbesthoudende golfplaten. Op de bestaande houten gordingen zijn nieuwe sandwichpanelen aangebracht met zelfborende RVS-schroeven. Er is gekozen voor Falk TR platen met hoogwaardige 80 mm dikke PIR isolatie kern met hoge isolatiewaarde. Aan de binnenzijde is het paneel voorzien van een interieurcoating (RAL 9002). Aan de buitenzijde kenmerkt dit sandwichpaneel zich door de trapezium profilering (er kan desgewenst ook voor een golf worden gekozen). De totale dikte van het element is 110 mm. Aan de buitenzijde is bij dit project gekozen voor antraciet kleur, mat.
De binnen- en buitennokken zijn uitgevoerd met hetzelfde materiaal en met dezelfde kleur als binnen en buiten. Aan de buitenzijde is in de nok tevens een kunststof profielvulling aangebracht. Tot slot is er langs de dakvoet 55 strekkende meter getrokken aluminium goot aangebracht.

gevelbeleding

Nieuwe gevelbekleding

Tegen de topgevels waren ook nog eens 500 m2 asbesthoudende golfplaten bevestigd. Achter de gevelplaten bevond zich metselwerk met een spouw. Tegen de bestaande spouwmuur is een houten regelwerk aangebracht voor de bevestiging van de nieuwe gevelplaten. Daarbij is gekozen voor 455 m2 enkelwandige damwand profielplaten, in dezelfde kleur als de sandwichpanelen op het dak (antraciet). Deze bevinden zich alleen aan de kopse zijden ter hoogte van het dak en aan de langszijden als extra rand onder de dakvoet.
De hoeken zijn afgewerkt met maximaal 350 mm brede stalen hoekstukken. Ook is er rond de ramen, loopdeuren en overheaddeuren stalen zetwerk aangebracht. Tot slot zijn bij de kopgevels stalen windveren aangebracht. Alle materialen hebben een dikte van 0,70 mm en hebben dezelfde kleurstelling. Hierdoor is een fraai geheel ontstaan.

zonnepanelen op dak

Uitvoering

Jos Martens kijkt met een tevreden gevoel terug op de uitvoering: “Het ging erg snel en Middendorp heeft zelf groot materieel, zoals een torenkraan. Het werk is tegen een concurrerende prijs uitgevoerd en als er iets is, kun je snel schakelen. We zijn in ieder geval weer klaar voor de toekomst!”