“Je bouwt geen huis, je bouwt een thuis”

Artikel delen

Frédérique ziet door de bomen het bos niet meer. Na het afronden van haar studie bouwkunde zat ze eigenlijk met nog meer vragen. Leuk al die kennis, maar wat wil ík nu eigenlijk? Met de Construction University van Building Heroes begon de zoektocht naar het verlossende antwoord. Dat laat nog even op zich wachten, maar één ding weet ze zeker: “ik bouw niet voor winst, maar voor de mensen.”

Bouwhelden: Trainee Uitvoerder Frédérique Nass

Frédérique Nass

De bouw is zo breed. En een baan vinden wanneer je niet precies weet wat je wil, is nogal een uitdaging. Frédérique had behoefte aan tijd en ruimte om dit uit te zoeken. “De Construction University van Building Heroes sluit daar perfect op aan. Bij drie opdrachtgevers kan ik in verschillende functies aan de slag. In combinatie met de speciaal ontwikkelde trainingen krijg ik te zien wat er speelt in de sector en ontdek ik – hopelijk – wat ik zoek in een baan.”
Nu het eerste jaar er bijna op zit, is ze weer een stapje verder: “De afgelopen tijd ben ik veel gaan nadenken over wat ik wel en niet leuk vond aan mijn functie als uitvoerder. Waar ik me nu vooral bezig houd met taken tijdens het bouwproces, zoals zorg dragen voor service en onderhoud en het aansturen van onderaannemers, realiseerde ik me dat ik ook wil zien hoe het binnen (lees: kantoor) werkt. Daarom wil ik graag van buiten naar binnen en me verdiepen in werkvoorbereiding.”

Hulp uit onverwachte hoek

Naar de exacte functie is Frédérique nog op zoek, maar de essentie is overduidelijk. Het moet gaan om mensen en niet om geld. “Elk bouwbedrijf roept dat mensen centraal staan, maar uiteindelijk gaat het altijd over winst. Ik wil juist de gebruiker als uitgangspunt nemen. Vergeet niet: je bouwt geen huis, je bouwt een thuis.” Het is de complete reis en de bijbehorende sfeerbeleving die voor haar van belang zijn. Van het contract tot de sleutel. “Het is zoveel meer dan alleen maar bouwen, bouwen, bouwen. En daar wil ik aan blijven denken.” Tijdens een bijbaan in één van Nederlands grootste amusementsparken stond de gebruiker namelijk dag in dag uit centraal en dat is haar altijd bijgebleven. “Sfeer, betovering en verwondering vormden toch wel de rode draad van de dag. Precies dát probeer ik mee te nemen naar de bouw.”

Van massaproduct tot maatwerk

Wanneer bedrijven hun belofte om voor de mens te bouwen niet nakomen, vindt Frédérique dat ze teruggefloten mogen worden. “Nu er in korte tijd veel woningen gebouwd moeten worden en we helaas nog steeds met een tekort aan mensen kampen in de sector, zie ik dat het stukje beleving voor de gebruiker naar de achtergrond verschuift. Een slechte ontwikkeling als je het mij vraagt.” Naast dat er meer personeel vereist is, moeten de standaardprocessen op de schop. Het moet routine worden om gedurende het hele proces na te denken over de gebruiker. “Zo wordt er altijd aan duurzaamheid gedacht. Waarom dan niet aan de mens?” Volgens Frédérique is het van belang om toekomstige bewoners vroeg aan te haken en ze volledig in het bouwproces betrekken. “Zo geef je iemand de ervaring van maatwerk terwijl het eigenlijk een massaproduct is. Te veel gevraagd? Geen idee, maar dat lijkt me zo mooi!”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.