Ytong Customized: Xella doet proef met extra prefab maatwerk

Artikel delen

Xella werkt aan een nieuwe service die prefab bouwen combineert met extra maatwerk: Ytong Customized. Hierbij worden de verdiepinghoge panelen van Ytong cellenbeton op de juiste hoogte- én breedtemaat gezaagd, inclusief de passtukken en panelen met schuine aansluitingen op zolderverdiepingen. In de panelen van Ytong Customized kunnen bovendien al sleuven voor elektriciteitsleidingen en wandcontactdozen gefreesd worden. De combinatie van prefab bouwen en verregaand maatwerk levert meerdere voordelen op. In de eerste plaats kan het een belangrijke bijdrage leveren aan verdere industrialisatie en standaardisatie van de woningbouw.

Sneller en efficiënter bouwen

Aannemers en afbouwbedrijven kunnen hierdoor sneller en efficiënter bouwen. Omdat de panelen niet langer op de bouwplaats gezaagd worden, zorgt Ytong Customized ook voor een flinke reductie in transportbewegingen en in de inzameling van bouwafval. Omdat het zaagwerk in de fabriek plaatsvindt, kan het restmateriaal direct in de fabriek worden hergebruikt. Het maatwerk zorgt ten slotte voor betere arbeidsomstandigheden op de bouwplaats: geen zaagwerk betekent dat monteurs stofvrij kunnen werken. Ytong Customized is bij uitstek geschikt voor seriematig gebouwde woningen, maar de innovatie is ook uitstekend toe te passen in hoogbouw. Xella voert momenteel een proef uit met het nieuwe product in een woningbouwproject.