“Die ene prikkel die het bijzonder maakt”

Artikel delen

Geen rechttoe rechtaan woonwijken maar plannen met een wauw-factor. Dat is waar Maikel Meeuwissen (47), hoofduitvoerder bij Kondor Wessels Amsterdam, warm voor loopt. Gelukkig kan hij als zelfstandige in de bouw kiezen voor welke projecten hij zijn mouwen opstroopt. Op zijn cv staan onder andere de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en de zeesluis IJmuiden. Twee projecten waar hij trots op is, en Maikel is nog lang niet klaar!

Hoofduitvoerder Maikel Meeuwissen

Hoofduitvoerder Maikel Meeuwissen

Hoofduitvoerder Maikel Meeuwissen

Als hoofduitvoerder draaien Maikels communicatieve vaardigheden overuren en wordt hij dagelijks getest op flexibiliteit. “Ik waarborg de kwaliteit, zorg ervoor dat alles veilig verloopt en houd de planning in de gaten. Daarnaast is iedereen anders en gebeurt er altijd wel wat onverwachts. Die veelzijdigheid houdt mijn werk boeiend.” Hij vindt het dan ook spijtig dat veel jongeren tegenwoordig liever kiezen voor de werkvoorbereiding. “Om 6.30 uur bij de bouwkeet aankomen en met z’n allen aan de slag gaan is het mooiste dat er is. Of het nu regent of de zon schijnt, als je de dag afsluit heb je gebouwd aan iets concreets. Iets dat achterblijft. Dat is toch prachtig?”

Alles behalve standaard

Afwisseling en (met name) uitdaging zijn voor Maikel belangrijke pijlers. “Ik ben altijd op zoek naar die ene prikkel die het project bijzonder maakt. Denk aan de schaal van het ontwerp of bijvoorbeeld de tijdsspanne waarin iets af moet.” Wat hij ook doet, zijn werk is alles behalve standaard. “Kijk bijvoorbeeld naar de zeesluis IJmuiden. Daar werken we in shifts van 24 uur per dag, 7 dagen per week. We zijn zowel op het droge als onder water bezig met de meest innovatieve technieken, waarvan je soms denkt dat het onmogelijk is. Maar dan bedenkt een constructeur toch een manier hoe het wel kan. Dat is toch mooi?”
Ook in de stad – of beter gezegd eronder – voelt Maikel zich als een vis in het water. De Noord-Zuidlijn is voor hem absoluut een mijlpaal in zijn carrière. “Van de ruwbouw tot de afbouw, ik heb het allemaal meegemaakt. En omdat je midden in de binnenstad werkt, gaat alles anders. De aanvoer van materialen gaat per spoor en vervolgens via de grachten. Maar je moet ook rekening houden met wat er boven je gebeurt.”

Dat kan sneller

Op het gebied van innovatie kan het Maikel niet snel genoeg gaan: “Naast prefab is circulair bouwen echt een hele belangrijke ontwikkeling. Materialen en producten hergebruiken in plaats van alles nieuw. Dat is de toekomst. Maar daar we zijn nog lang niet.” Ook digitalisering staat hoog op de lijst van vernieuwing. Vooral de nieuwe generatie gaat hier volgens hem een hele grote rol in spelen. “In de voorbereiding gaat bijna alles al digitaal, maar je ziet nu ook dat papieren tekeningen buiten vervangen worden door tablets. BIM- en 3D-modellen beginnen echt hun vruchten af te werpen.” Toch blijft de bouw ‘de bouw’ en gaan veranderingen niet over één nacht ijs. “Om innovaties te laten slagen is het belangrijk dat iedereen meedoet. En dat is in de praktijk helaas nog niet altijd zo.”

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten?
Ga naar www.buildingheroes.nl.