Houtbouwschroeven in opkomst

Artikel delen

Houtbouwschroeven zijn ontwikkeld voor het verbinden van houten balken en dragende houtconstructies. Een schroef in opkomst in Nederland, zeker nu er we steeds meer constructief gaan bouwen met hout!

Houtbouwschroeven, zijn eigenlijk ‘over komen waaien’ uit Duitsland, waar al veel al langer met houtskeletbouw constructief met hout gewerkt wordt. Deze schroeven heten daar ook wel tellerkopschroeven. Tellerkopf betekent letterlijk ‘bord-kop’ en zegt dus iets over de kopvorm van deze schroeven. De schroeven hebben een grote aangeperste ring onder de schroefkop, en daarmee hebben ze een grote kopdiameter. Deze grote kop zorgt voor een groot klembereik van de schroeven; hiermee trek je twee houten balken stevig tegen elkaar aan. Door de grote koppen zijn dit soort schroeven ook goed geschikt om zachte materialen zoals isolatieplaat vast te schroeven.

Perfect alternatief

Houtbouwschroeven zijn een perfect alternatief voor de ‘ouderwetse’ houtdraadbouten of slotbouten. Voorheen werd er voor het maken van houtconstructies veel gebruik gemaakt van slotbouten of houtdraadbouten. Het voorbereiden en voorboren hiervan vergt veel tijd en is een precies klusje. Een andere methode voor het verbinden van balken en andere houtconstructies is het gebruik van houtverbinders, hoekverbindingen of balkdragers. Echter geeft dit optisch gezien geen mooi resultaat omdat deze stalen verbindingen altijd in het zicht blijven.

Een mooie oplossing voor het verbinden van de dragende balken en andere dragende houtconstructies is het gebruik van de houtbouwschroef. Dynaplus houtbouwschroeven zijn gemaakt van gehard koolstofstaal en zijn supersterk. Door een extra nagloeibehandeling het productieproces wordt de kans op waterstofbrosheid in het materiaal bij de Dynaplus houtbouwschroeven uitgesloten. Belangrijk voor het maken van veilige bouwconstructies. Houtbouwschroeven hebben ten opzichte van houtdraadbouten een veel hogere uittrekwaarde. Hierdoor zijn de schroeven zwaarder te belasten en zijn er minder bevestigingspunten nodig voor een stevige houtconstructie.

Boven de schroefdraad zie je op het deeldraad-gedeelte een zogenaamde ‘wokkel’ op deze schroef zitten; deze verbetert het aantrekeffect bij hout-op-hout-verbindingen. De ‘wokkel’ boort het schroefgat iets ruimer voor, waardoor het tweede deel hout beter wordt aangetrokken.
Dankzij de grote diepe TX-aandrijving heb je een optimale krachtoverbrenging van de (slag)schroefmachine op de schroef en kun je deze schroeven gemakkelijk verwerken. Met de speciale boorpunt met cross-sections én snijpunt kun je ze in veel gevallen zonder voorboren verwerken.

Assortiment

Het assortiment houtbouwschroeven in Dynaplus is erg groot; de kleinste is de 4,0 x ,0 en de grootste schroef is de 10,0 x 500 mm. Voor het schroeven ‘onder de kap’ kun je met de verzinkte Indoor schroeven werken. Voor het maken van veranda’s, overkappingen, pergola’s of ander constructiewerk dat direct in de buitenlucht blijft, gebruik je de Houtbouwschroeven Outdoor met bronskleurige AR-coating. Let op bij gebruik van Douglas- en Eikenhout; deze houtsoorten bevatten van nature aanwezige looizuren die een verzinkte schroef van binnenuit aantasten; gebruik in deze houtsoorten ook altijd schroeven met AR-coating.

www.dynaplus.nl