Huurders circulaire woningen ontwerpen klimaatbestendige tuin

Artikel delen

In de wijk Stroinkslanden in Enschede staan de eerste circulaire woningen van Twente. Gemeente Enschede en De Woonplaats zetten samen met de bewoners een stapje extra om ook de tuinen en openbare ruimte toekomstbestendig in te richten. Tijdens verschillende ontwerpsessies is gekomen tot een klimaatadaptieve gezamenlijke water- en natuurtuin.

Smulbosjes, wadi en groene daken

Onder leiding van landschapsarchitect Laura van Tongeren van de Gemeente Enschede en Programmamanager Wijken Bert Timmen van De Woonplaats zijn de zeven bewoners in drie ontwerpsessies gekomen tot een ontwerp van de gemeenschappelijke tuin en openbare ruimte om de zeven circulaire woningen heen. Daarbij hanteerden ze de uitgangspunten dat de tuinen biodivers en klimaatadaptief moeten zijn. Dat betekent dat het groen bestaat uit verschillende soorten bomen, planten en bloemen die aantrekkelijk zijn voor dieren als insecten, vlinders en vogels. En de tuinen moeten aangepast zijn aan het weer van de toekomst waarin het natter, heter en droger zal zijn. Het groen vangt water op en houdt het vast en maakt de omgeving koel op warme dagen.

De bewoners hadden hier zelf al veel goede ideeën over die samen kwamen in de digitale ontwerpsessies. Programmamanager Wijken van De Woonplaats, Bert Timmen: ‘Dit is echt een vooruitstrevend plan wat helemaal past bij het concept van de circulaire woningen. Trots dat we dit in samenwerking met de bewoners en gemeente kunnen gaan uitvoeren’.

Aan de kant van Het Stroink wordt een wadi uitgegraven en ingeplant met wilde bloemen. De regenpijpen van de woningen voeren het water van het dak af naar de wadi in plaats van naar het riool. De wadi vangt het water op, zodat het daar langzaam in de grond kan zakken. Dit is goed tegen uitdroging van de grond. Ook de groene daken van sedum op de berging vangen water op. Aan de zijkanten van de woningen worden zogenoemde smulbosjes gemaakt. Hier kunnen vogels, insecten en kleine zoogdieren voedsel en een schuilplaats in struiken en bomen als tamme kastanje, zwarte bes, appel en kers.

Begin mei is gestart met de uitvoering van de werkzaamheden en de aanleg van de tuin door hovenier Vossebeld. De zeven bewoners zullen ondersteunen waar ze kunnen. Ze monteren bijvoorbeeld het kastanjehouten hekwerk samen en steken de handen uit de mouwen bij het aanleggen van de sedumdaken onder begeleiding van een groendak coach. Ook gaan ze gezamenlijk bezig met het onderhoud van de tuin. Dit najaar worden alle bomen en stuiken geplant, hierbij wordt rekening gehouden met de juiste inplanttijd!

Over de circulaire woningen

Aan de Assinklanden, tegenover het Stroinkshuis, zijn zeven eengezinswoningen gebouwd. Dit zijn niet zomaar nieuwbouwwoningen, ze zijn circulair! Het bijzondere aan circulair bouwen is dat de materialen uit de woningen zo uitgekozen worden dat het over 50 jaar nog steeds geen afval is, maar weer hergebruikt kan worden. Daarnaast zijn de woningen zo gebouwd dat ze demontabel zijn en de materialen goed gescheiden kunnen worden.

Begin 2021 zijn de woningen opgeleverd aan de duurzame huurders. Voor de selectie van deze huurders werd een sollicitatieprocedure opgezet voor de meest passende huurders bij de circulaire woningen. Geïnteresseerden mochten de woningcorporatie overtuigen dat zij de geschikte huurder zijn. De zeven bewoners zijn erg betrokken bij hun woning en omgeving en zijn zeer enthousiast om nu ook de omgeving biodivers en klimaatadaptief te maken.