fbpx

Gymzaal met een biobased en demontabele constructie

Artikel delen

Vandaag start de bouw van de nieuwe, energie opwekkende gymzaal op Heijplaat in Rotterdam: een sportzaal met een biobased en demontabele constructie.

De gymzaal maakt onderdeel uit van de nieuwe, groene woonwijk ‘Het Verborgen Geheim’, gelegen tussen de stoere Heysehaven en de Eemhavenweg. Het tuindorp Heijplaat, een rijksbeschermd stadsgezicht, is in de jaren ’10 van de vorige eeuw ontwikkeld door de directeur van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Speciaal aangelegd voor de werknemers van de RDM, zodat zij dicht bij hun werk woonden en hen de (toen nog) lange reis vanuit Rotterdam bespaard bleef. Heijplaat ligt zuidelijk van de Nieuwe Maas en wordt omringd door de Eemhaven in het westen en de Waalhaven in het oosten.

Meerwaarde voor de wijk

Heijplaat bevindt zich in een indrukwekkende transitiefase. Na sluiting van de werf is vanaf 2004 ingezet op revitalisering van het gebied. Doel is het creëren van een aantrekkelijk multifunctioneel wijkcluster waar nieuwe inzichten op het gebied van duurzame energie en klimaatbestendigheid worden toegepast. De nieuwe gymzaal sluit daar op aan. Het is namelijk niet alleen een gymzaal. Het is een nieuw herkenningspunt binnen de wijk dat een maatschappelijke rol zal gaan vervullen. Het gebouw brengt de wijkbewoners samen en maakt dat zij makkelijk met elkaar activiteiten kunnen organiseren. Door het vergrote entreegebied binnen kan deze namelijk als bijeenkomstruimte dienst doen.

Sfeer van de context

De gymzaal is van alle kanten goed toegankelijk en zichtbaar. De uitnodigende entree is vanuit de omliggende straten duidelijk te zien en vormt bijna de letterlijke ‘hoeksteen’ van de nieuwe wijk. De basisingrepen in het volume en de schuine daken maken een krachtige referentie naar het industriële gebied en de RDM loodsen. De hoogte van het metselwerk past zich aan zijn directe omgeving aan. Aan de Eemhavenweg heeft het de hoogte van de woningbouw. Aan de entreezijde past het bij de menselijke maat.

gymzaal

Het gebouw is zo compact mogelijk gehouden voor een optimale footprint. En om materiaalgebruik te reduceren. Zo is er meer ruimte voor extra groen wat een positieve bijdrage levert aan de klimaatadaptatie. Minder verharding is namelijk goed voor de infiltratie van het regenwater.

Duurzaam karakter

De gymzaal wordt een gezonde sportomgeving. Een plek met goed daglicht, prettige akoestiek en natuurlijke materialen. De GPR-score zal boven de 9,0 uitkomen. De keuze voor een duurzame, demontabele houten constructie komt voort uit meerdere aspecten. Natuurlijke materialen dragen bij aan een gezonde sportomgeving en verkleinen de milieu-impact. Én de zichtbaarheid zorgt voor bewustwording bij de gebruikers. Een fysiek voorbeeld van duurzame bouwmethoden. Daarmee sluit het gebouw goed aan bij het duurzame karakter van de hele wijk.

Succesvolle samenwerking

Het Design & Build team bestaat uit LIAG architecten en bouwadviseurs, bouw- en aannemingsbedrijf Meerbouw Rotterdam, Bouwadviesbureau van der Ven, Martinu elektrotechniek en Van Dorp voor de werktuigbouwkundige installaties. Dit team heeft zich al eerder bewezen in een succesvolle samenwerking. Zo werkten zij samen voor de uitbreiding van het Excelsior stadion en de uitbreiding en renovatie van IKC De Leister Igge in Opeinde. Het eerste gasloze en energieneutrale kindcentrum van Nederland in een bestaand gebouw.
In november staat vooralsnog de oplevering gepland. In het nieuwe jaar zal de gymzaal in gebruik worden genomen.