Lichtgewicht zandcement: 60% gewichtsbesparing

Artikel delen

Bij renovatie wordt in onder meer badkamers nog vaak gekozen voor de handmatig aangebrachte traditionele zandcementvloer. Tillen, aanmaken, smeren en verwerken van een traditionele zandcementvloer is echter zwaar werk. Het kan leiden tot rug-, nek- en schouderklachten en versleten knieën. Dat is vanaf nu onnodig. De Bruil lichtgewicht zandcementvloer is tot wel 60% lichter in gebruik vergelijkbaar met een traditionele zandcementvloer

Tekst: ing. Frank de Groot

“Het aantal vakmensen in de bouw neemt af. In de zware beroepen stromen ouderen eerder uit door lichaamsklachten en jongeren kiezen liever een ander vak omdat ze huiverig zijn voor het zware werk. Met de introductie van de lichtgewicht zandcementvloer wordt de vloerensector weer een stuk aantrekkelijker”, zegt Reinier Spaan, commercieel manager Coba. Dit bedrijf is leverancier van producten voor lijmen, voegen, repareren, uitvlakken, egaliseren en voorstrijken. Coba maakt onderdeel uit van het innovatieve bedrijf Bruil, bekend van betonmortel, droge mortel en sinds enige jaren ook leverancier van 3D geprinte betonnen elementen. “Coba en Bruil hebben hun kennis gebundeld bij de ontwikkeling van de lichtgewicht zandcementvloer. Dit product wordt onder de merknaam Bruil op de markt gebracht, omdat dit product beter past bij de productrange van Bruil.”

Achtergrond

Volgens de Arbocatalogus Afbouw mag uit arbotechnische redenen een vloerenlegger maximaal 20 m2 zandcementvloer handmatig aanbrengen per dag, met een maximum van 40 m² per locatie. Vooral in badkamers in renovatieprojecten worden zandcementvloeren nog handmatig aangebracht, omdat een gietvloer voor dergelijke locaties niet geschikt is. Bovendien moet de vloer op afschot worden gelegd. “Dat betekent dus dat de vloerenlegger de zakken met zandcement handmatig de trap op moet dragen. Voor een traditionele badkamer van pakweg 3 m2 heb je als snel 600 liter specie nodig Dat betekent dat je 550 kilo zandcement naar boven moet slepen!”, aldus Spaan.

Circulaire oplossing

De commercieel manager vertelt dat er vragen uit de markt kwamen of het gewicht van de zandcement niet gehalveerd kon worden: “Dat is natuurlijk een enorme uitdaging, maar samen met onze R&D-afdeling zijn we naar een oplossing gaan zoeken. Die vonden we uiteindelijk in de vervanging van het zand door glas. Daarvan is 60 procent gerecycled materiaal. Het betreft dus tevens een circulair product, dat tevens zelf ook nog voor honderd procent recyclebaar is.”

Verwerkbaarheid

Door het geringe gewicht, is ook de verwerkbaarheid veel prettiger geworden. Spaan: “Het afreien verloopt veel lichter. Het tegelwerk kan verder direct in de verse specie worden geklopt. De lichtgewicht zandcement is geschikt voor dekvloeren op betonnen, cementgebonden en steenachtige ondergronden in laagdiktes van 30 tot 80 mm. Ook is deze mortel ideaal voor toepassing op zwaluwstaartplaten. In de lichtgewicht dekvloer is vloerverwarming toepasbaar. De dikte van de cementdekvloer boven de leidingen moet dan wel minimaal 25 mm bedragen.”
De lichtgewicht dekvloermortel is leverbaar in 10 kg zakken. Dit is een stuk lichter dan de traditionele zandcement van 25 kg zakken en bovendien heb je met een 10 kg zak dezelfde opbrengst als de traditionele zak van 25 kg. Uit een zak van 10 kg haal je ongeveer 12 liter lichtgewicht zandcementspecie. Zo kun je sneller en makkelijker doorwerken.
Spaan: “De Bruil lichtgewicht zandcement is ook leverbaar in silo-service. Onze silo-service is eenvoudig en gemakkelijk aan te passen aan elke bouwsituatie. Maar ik ben me er ook van bewust dat je in een bewoonde situatie niet voor iedere badkamer een slang door het huis gaat leggen. Toch zullen er renovatieprojecten zijn, waar het wel handig is.”

Veel voordelen

Inmiddels komen de eerste reacties binnen van vloerleggers: “Ik sprak wat oudere vloerenleggers en die zijn heel enthousiast: ‘dit hadden we twintig jaar geleden al moeten hebben’. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want voor een badkamer zijn de meerkosten ongeveer 70 euro. Als je daar de geringe lichamelijke belasting en het verwerkingsgemak tegenover zet, is dit bedrag heel gering. Een werknemer thuis met lichamelijke klachten kost je veel meer. Daarnaast kun je het sneller verwerken en is het ook een circulair product dat past binnen BREEAM- en LEED-projecten.”

Tot slot is de lichte dekvloer ook een uitkomst voor oude woningen met houten vloeren: “In veel oude panden is het draagvermogen van de oude houten vloeren gering. Toch wil men bijvoorbeeld in het kader van de energietransitie naar vloerverwarming toe. Dat kan alleen in combinatie met onder meer een zandcement dekvloer. Dan is dit een ideale oplossing voor oude panden.”