fbpx

Kerterre bouw je met kalk en hennep

Artikel delen

Mensen de mogelijkheid bieden om hun eigen huis te bouwen. Daar draait het om bij Kerterre. Aan het woord is Evelyn Adam, initiatiefneemster van deze bijzondere kalk en hennep bouwsels: “De techniek is instinctief, creatief en … bevrijdend. Bovendien betekent het bouwen van een Kerterre, dat je ervoor kiest om een positieve impact op de planeet te hebben en al je gewoontes te veranderen in iets goeds voor de planten, de dieren en de grond. Je kunt niet in een Kerterre leven zonder de hele filosofie en manier van leven te omarmen.”

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Beeld: Kerterre

Evelyn bouwde 25 jaar geleden een achthoekig huis van hennep en kalk met een rieten dak. Het was een heel eenvoudig en natuurlijk huis, omdat ze zo dicht mogelijk bij de natuur wilde blijven. Maar het was nog niet dichtbij genoeg, dus begon ze een rond huisje te bouwen. Ze voelde dat de manier waarop we op aarde leven een zeer centrale vraag was over ecologie. En hoewel de mensen er destijds nog niet zoveel om gaven, bleef ze haar Kerterres bouwen en verbeteren en ging er uiteindelijk in wonen.
Slapen in een Kerterre betekent direct slapen op de aarde, omdat de vloer is gemaakt van een dikke laag ruwe hennep (of andere planten) en misschien een vilten tapijt, maar verder niets. Evelyn: “Je kunt de energie van de aarde voelen en dit leidt tot veel veranderingen: je slaapt minder, hebt meer energie, je hoeft niet zoveel te eten (vooral als je de planten uit je tuin eet) en je bent gelukkiger.”

Hennep en hydraulische kalk

De belangrijkste bouwmaterialen zijn ruwe, lange hennepvezels en hydraulische kalk. “Je hebt ook zand en wat stenen nodig”, vult Evelyn aan. “En de Kerterres kunnen worden aangesloten op allerlei installaties, net als bij een Tiny House of een yurt.” Sommige van de Kerterres zijn voorzien van zonnepanelen en bij het volgende project is Evelyn van plan stromend water uit de put te halen met een zonnepomp. “En een hout gestookte boiler kan ook prima in een Kerterre worden geïnstalleerd. Er zijn veel oplossingen en we zijn altijd op zoek naar nieuwe off-grid concepten.”
Maar er zijn nog meer duurzame oplossingen te ontdekken. Regenwater wordt zoveel mogelijk opgevangen met grote stukken aardewerk, die aan het einde van de dakgoten worden geplaatst. En hennep is natuurlijk een natuurlijk materiaal: “Hennep is echt interessant, omdat een veld elk jaar terug kan groeien. In tegenstelling tot een boom die vele jaren nodig heeft om terug te groeien. Hennep is ook een zeer voedzame plant, is goed voor de grond en heeft geen chemicaliën nodig om te groeien.” Hydrolische kalk heeft meer energie nodig om te worden geproduceerd. “Maar het grote voordeel is dat het binnen een paar jaar in steen verandert. Dus hoe ouder de Kerterre wordt, hoe resistenter.”

Vijf dagen bouwtijd

Kerterres zijn klein. Evelyn legt uit: “Het is beter om geen overbodige dingen in je leven toe te staan. Met een klein huisje in de natuur laat je meer ruimte over voor andere wezens. Door tussen hen te leven kom je terecht in een meer natuurlijke cyclus.”
In de workshops van Kerterre bouwen de cursisten hun eigen huisje: “Tijdens onze vijfdaagse workshops bouwen we met ongeveer vijftien personen een Kerterre met een diameter van 2,5 meter. Er moet dan nog wel het een en ander worden afgewerkt, maar dit is de snelste techniek die ik ken.”

Wat kunnen we leren van Kerterre?

Bouwen vanuit een levensvisie. Niet vanuit efficiënte, functionele plattegronden en een architectonisch verantwoorde ruimtebeleving. Maar zelf bouwen vanuit de liefde voor het materiaal waarmee je werkt en de ruimte, die je creëert. Evelyn Adam bedacht dit concept al 25 jaar geleden, maar vooral de laatste jaren wordt haar concept steeds meer omarmd in een veranderende wereld.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 70 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in twee rijk geïllustreerde hardcover bundels: SLIM RUIMTEGEBRUIK en SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 (ook verkrijgbaar als e-book). Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slim-ruimtegebruik-2. Zijn derde bundel met twintig kakelverse voorbeelden is net uit en kan je als e-book en hardcover bestellen door een mailtje te sturen naar levenintuinen@gmail.com.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl. Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.